BM Kalkınma Programı ve Asya Kalkınma Bankası’nın ortak yaptığı bir araştırmaya göre, Sri Lanka 2050 yılına kadar tüm elektrik ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılayabilir.

Ancak rapor bunun için ülkenin 50 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti. Rapora göre, 2050 yılına kadar ülkenin kurulu elektrik üretim kapasitesi ihtiyacı mevcut 3.700 MW’den 34 bin MW’ye yükselecek. Bunun 15 bin MW’si rüzgar enerjisinden, yaklaşık 16 bin MW’si güneş enerjisinden kalanı da hidroelektrik ve biyokütle enerjisinden karşılanabilir.

İTHALAT FATURASI 18 MİLYAR DOLAR AZALIR

Artan yenilenebilir enerji kapasitesine eşlik etmek için elektrik depolama teknolojisinin geliştirilmesinin öneminin de vurgulandığı raporda, “Elektrik depolama çözümü 3.600 MW’lik anlık güç ve 15 bin MWh’lik enerji depolama kapasitesini sağlamalıdır” denildi.

Rapor, ithal edilen fosil yakıtın 2050 yılına kadar yenilenebilir enerji ile değiştirilmesi durumunda, Sri Lanka’nın yakıt ithalat faturasında toplam 18 milyar dolarlık bir azalma olacağını tahmin ediliyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.