60 kilometre uzunluğu, 15 kilometreye ulaşan genişliğiyle 90 bin hektar alana yayılan vadide 4’ü faaliyette, biri inşaat, 3’ü de proje aşamasında 8 HES bulunuyor. Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği, Dereköy HES projesi için 23 Kasım 2016 tarihinde verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptali istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açmış, Antalya 4. İdare Mahkemesi, “Doğal SİT alanında geri dönülemez zararlara yol açar” diyerek yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

DANIŞTAY’IN KARARINDAN SONRA YİNE ÇED
Aynı proje için daha önce verilen ‘ÇED olumlu’ kararı ise yerel mahkeme tarafından iptal edilmiş, Danıştay tarafından 23 Şubat 2016 tarihinde onanmıştı. Antalya 4. İdare Mahkemesi, açılan davada Danıştay’ın onama kararını emsal göstererek, 1. Derece doğal sit alanı niteliğinde olduğu yargı kararıyla sabit olan Alakır Çayı üzerindeki HES projesinin yapılmasına olanak bulunamadığına vurgu yaparak, Dereköy HES projesi için verilen ‘ÇED olumlu’ kararının hukuka uygun olmadığını kaydetti.
Danıştay, daha önce yerel mahkemenin iptal edip kendisinin de onadığı Alakır 2 HES projesi davasını, karar düzeltme aşamasında reddetti.

“BAKANLIK ŞİRKETLERİ KURTARIYOR”
Davacıların avukatı Tuncay Koç, her iptal edilen karara karşı bakanlığın böyle şirketleri kurtarmak için yeni ‘ÇED olumlu’ raporları vermeye devam ettiğini savunan Koç, Dereköy HES’in inşaatının bitmek üzere olduğuna dikkat çekti. Koç şöyle devam etti: “İnşaatın durdurulması gerekiyor ve faaliyete geçmemesi konusunda çaba göstereceğiz. Nehir üzerindeki başka bir proje Alakır-2 HES için açtığımız davayı kaybetmiştik. Oradaki davayı kaybettik ama orada HES yapılmadı, burada ise davaların tümünü kazandık ama HES projesi bitmek üzere. Bu da ortada bir acayiplik olarak durmakta. Alakır’ın SİT olma kararı da hala geçerli.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.