Çin ulaşımda hidrojen yakıtlı araçları teşvik ediyor Hidrojen ile toplu ulaşım

Çin toplu ulaşımda hidrojen yakıtlı araçların kullanımını teşvik ederken, başkent Pekin’de trafikteki hidrojen yakıtlı araç sayısı 1.800 adede ulaştı.

Pekin ülkenin karbon piyasası ticaretinde yer alacak ilk hidrojen bazlı projesine başladı. Eylül ayında bitirilmesi hedeflenen ve Pekin’in Daxing bölgesinde başlatılan proje, yılda yaklaşık 24 bin ton karbon emisyonunu azaltacak.

Zhonghe Xinxing Enerji Teknolojisi Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen 16 hidrojen işletmesi ile iş birliği içinde geliştirilen proje, karbon muhasebesi ve ticareti yapacak. Pekin yönetimi, verdiği teşviklerle 1.800’ü aşan yakıt hücreli araç trafiğe çıktı. Bu araçların büyük bölümü, kentin soğuk zincir lojistiği, toplu taşıma ve turizm sektöründe kullanılıyor.

“Ulaşım sektörü karbon emisyonu kaynağı”

Proje ile ilgili bir açıklama yapan Beijing Belediyesi Ekoloji ve Çevre Bürosu Müdür Yardımcısı Yu Jianhua, ulaşım sektörünün önemli bir karbon emisyonu kaynağı olduğunu belirterek “Hidrojen yakıt hücreleriyle çalışan araçlar, geleneksel dizelle çalışan ağır hizmet araçlarının yerini alacak böylece enerji verimliliği ve karbon azaltımı için yeni bir çözüm oluşacak” dedi.

Elektrikli araçların yüzde 53’ü Çin yollarında

Çin hidrojen yakıtlı araç - hidrojenle toplu ulaşım
Dünyadaki elektrikli ve hibrit araçların yüzde 53’ü Çin’de bulunuyor.

Öte yandan Almanya’nın Baden-Württemberg Güneş Enerjisi ve Hidrojen Araştırma Merkezi tarafından yayımlanan araştırmaya göre, 2022 yılı sonu itibarıyla dünya genelinde tamamen elektrikle çalışan ve hibrit otomobil toplamının yüzde 53’ü Çin yollarında dolaşıyor. Aynı analiz, Çin elektrikli araç sayısının 14,6 milyon adede çıktığını gösteriyor. Çin’den sonra ikinci sırada 3,4 milyon araçla ABD ve üçüncü sırada ise 1,8 milyon araçla Almanya yer alıyor.

Ayrıca dünya genelinde en büyük elektrikli araç üreticileri sıralamasında Çin menşeili BYD ve SAIC, ABD merkezli Tesla ile Alman otomobil üreticisi Volkswagen ilk 4 marka arasında yer alıyor.

Konuyla ilgili Çin yapımı ilk hidrojenli tren Malezya’da kullanılacak haberimiz de ilginizi çekebilir.

Hidrojen, son yıllarda giderek daha fazla ilgi gören temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı. Bu gaz, yalnızca su buharı ve ısı üreterek çevre dostu bir enerji üretimini mümkün kılar. Özellikle fosil yakıtların yol açtığı karbon salınımı ve hava kirliliği sorunlarına çözüm olarak görülen hidrojen, gelecekte ulaşım sektöründe önemli bir rol oynamaya adaydır.Son yıllarda gittikçe kullanımı özellikle Avrupa, Çin ve Japonya’da artmaktadır. Hidrojenin yaygınlaştırılması, toplu taşıma araçları için çevre dostu alternatiflerin geliştirilmesi açısından büyük öneme sahip. Toplu taşıma, şehirlerdeki trafik sıkışıklığını azaltmak, hava kirliliğini kontrol etmek ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmek açısından kritik bir rol oynar. Hidrojen yakıt hücreli otobüsler, trenler ve diğer toplu taşıma araçları, sıfır emisyonlu sürüş imkanı sunarak kentsel hareketliliği daha temiz ve sağlıklı hale getirilmesine büyük katkı sunacaktır.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.