Deniz üstü RES için aday YEKA'lar - Denizüstü RES YEKA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, deniz üstü rüzgar enerjisi için ilan edilen aday Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı’na (YEKA) ait sahaların büyüklüklerini belirledi.

Bakanlıktan alınan bilgilere göre, deniz üstü rüzgar enerjisinde Bandırma açıklarında 1111 kilometre kare alan, Bozcaada açıklarında 299 kilometrekare, Gelibolu açıklarında 75,6 kilometrekare ve Karabiga kıyılarında 410 kilometrekare alan aday Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak tahsis edildi.

Söz konusu sahalar için ilgili kurum ve kuruluşlardan görüşlerin alınmasına müteakip seçilecek belirli sahalarda meteorolojik ve oşinografik analizler ve ölçümlerden oluşan ön fizibilite etütleri yapılacak.

Ayrıca teknik, yasal, ekonomik analizler ve kapasitenin belirlenmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirilecek. Çalışmaların sonuçlarına göre deniz üstü RES kurulumuna yönelik faaliyetler yürütülecek.

Deniz üstü RES için aday YEKA'lar - Denizüstü RES YEKA

Karasal RES ve güneş enerjisi için de YEKA belirlendi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) ayrıca karasal rüzgar enerjisi alanında 4 ve güneş enerjisi alanında 2 ayrı YEKA alanı da belirledi.

Yeni alanlar karasal rüzgâr enerjisi için Kayseri ve Sivas, güneş enerjisi için ise Çorum ve Şanlıurfa bölgelerinde belirlendi.

Türkiye’nin deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeli için Türkiye’nin 40 GW offshore rüzgar enerjisi potansiyeli var haberimiz ilginizi çekebilir.

Deniz üstü RES (Rüzgar Enerji Santralleri), yani Offshore Wind Power Plants, açık denizlerde rüzgar türbinleri kullanarak elektrik üretimini gerçekleştiren temiz ve sürdürülebilir enerji tesisleridir. Bu tesisler, güçlü ve sürekli rüzgar akımlarının olduğu deniz bölgelerine kurulurlar. Deniz üstü RES projeleri, geleneksel fosil yakıtlara göre daha çevre dostu bir enerji kaynağı sunar ve sera gazı emisyonlarını azaltmada önemli bir rol oynar. Ayrıca, kıyı bölgelerine kıyasla daha fazla rüzgar yakalayarak yüksek verimlilikle elektrik üretmeleriyle dikkat çekerler. Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda, Deniz üstü RES projeleri ülkenin enerji dönüşümünde önemli bir yer tutmaktadır.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.