Çin Ulusal Düşük Karbon Günü

Çin’de 12 Temmuz “Ulusal Düşük Karbon Günü” olarak kutlanıyor. Bu yılın ana teması “İklim Değişikliği ile Aktif Mücadele, Yeşil ve Düşük Karbonlu Kalkınmayı Teşvik Etme” olarak belirlendi.

Ulusal İklim Değişikliği Strateji Araştırma ve Uluslararası İş Birliği Merkezi’nden edinilen bilgilere göre, Çin son 10 yılda iklim değişikliğiyle mücadelede etkili sonuçlar elde etti. Karbon zirvesi ve karbon nötrlüğüne yönelik bir güvence sistemi oluşturuldu.

Verilere göre, Çin’in gayrisafi yurt içi hasılasının birim başına düşen karbondioksit emisyonu 2012 yılına kıyasla yüzde 36,7 oranında azaldı. Fosil olmayan enerji kullanım oranı ise 2012 yılına göre 7,8 puan artarak yüzde 17,5’e ulaştı. Karbondioksit emisyonu azalırken, orman örtüsü oranı büyük bir artışla yüzde 24,02’ye yükseldi. Orman varlığı da 2025 yılı için belirlenen hedefi aştı ve 19 milyar 493 milyon metreküpe ulaştı.

Uzmanlara göre, bugüne kadar enerji, sanayi, şehircilik, ulaştırma, tarım ve karbondioksit emisyonunu azaltma gibi alanlarda, ayrıca demir-çelik, demir dışı metaller, petrokimya ve inşaat gibi dört sektörde karbon zirvesi uygulamalarına yönelik planlar oluşturuldu.

Yenilenebilir kaynakların payı yüzde 47,3

Son yıllarda, ülkede rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi ve hidroelektrik enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji hızla gelişiyor. Nisan 2023 itibarıyla rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı elektrik kurulu gücü 800 GW’yi geçerek ülkenin toplam elektrik kurulu gücünün yüzde 30,9’unu oluşturdu. Enerji depolama ekipmanları da hızlı bir gelişme gösteriyor.

Sera gazı emisyonlarını azaltmayı ve düşük karbonlu kalkınmayı teşvik etmeyi hedefleyen Ulusal Karbon Emisyon Ticaret Sistemi’nin kurulmasının üzerinden iki yıl geçti. Haziran sonu itibarıyla Ulusal Karbon Emisyon Ticaret Sistemi üzerinden toplam 1 milyar 910 milyon Yuan değerinde 238 milyon tonluk karbon emisyon işlemi yapıldı.

Çin, 2021’de ülkenin toplam kurulu gücünün 2 bin 400 GW civarında olduğunu açıklamıştı. Yenilenebilir enerjinin kurulu gücü 1.213 GW’ye ulaşırken, yenilenebilir kaynakların toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 47,3’e yükseldi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.