Akfen Yenilenebilir Enerji’nin (IST: AKFYE) yenilikçi ve sürdürülebilir enerji yatırımları devam ediyor
Türkiye’nin öncü yenilenebilir enerji şirketlerinden Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş., yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Şirket, toplam 102 MW kurulu güce sahip beş rüzgar enerji santrali ek kapasite artış projelerinin tüm sözleşmelerini imzalayarak inşaat süreçlerine başladığını açıkladı. Bu projeler, Akfen’in daha önce duyurduğu üç yıllık yatırım programının birinci aşamasının inşaat sürecini başlatmış oldu.
Hibrit GES ve RES yatırımlarının gelecek planları
Akfen Yenilenebilir Enerji, 2024 yılının sonunda hibrit güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarını ve 2025 yılının son çeyreğinde rüzgar enerjisi santrali (RES) ek kapasite artış yatırımlarını tamamlamayı planlıyor. Bu projelerin tamamlanmasıyla şirketin toplam kurulu gücü 887 MW’a ulaşacak. Daha önce duyurulan 86 MW hibrit GES projesi ile ilgili sözleşmeler Nisan ayında imzalanmış ve inşaat çalışmaları başlatılmıştı. Bu projelerin tamamlanmasıyla şirketin mevcut 699 MW kurulu gücü, hibrit GES projeleri ile 785 MW’a çıkarılacak.
ÇED olumlu kararı ve yeni projeler
Şirketin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Akfen Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş. tarafından Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde yapılması planlanan Üçpınar Rüzgar Enerji Santrali (50 MWm / 50 MWe) ve Elektrik Depolama Tesisi (50 MWe / 100 MWh) projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararı verildi. (KAP) Bu proje, Türkiye genelinde RES üretimli Elektrik Depolama Tesisi alanında ilk ÇED Olumlu kararı alan proje olarak öne çıkıyor.
Yatırım teşvikleri ve ekonomik destekler
Türkiye’nin enerji güvenliğini artırırken, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik eden bu yatırımlar, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sağlanan yatırım teşvikleri kapsamında destekleniyor. Bu teşvikler arasında üç yıl süreyle KDV, gümrük ve damga vergisi istisnaları yer alıyor. Söz konusu yatırımların ilave borçlanma yapılmaksızın tamamlanması planlanıyor, bu da şirketin finansal sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak.
KAP açıklamaları ve geleceğe yönelik planlar
Akfen Yenilenebilir Enerji, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamalarda, toplam 102 MW kurulu güce sahip beş rüzgar enerji santrali ek kapasite artış projelerinin inşaat süreçlerinin başlatıldığını ve 2025 yılı son çeyreğinde tamamlanmasının hedeflendiğini duyurdu. Ayrıca, 19.03.2024 tarihinde açıklanan üç yıllık yatırım programı kapsamındaki ikinci aşama yatırımlar olan toplam 310 MW kapasiteli GES ve RES üretimli Elektrik Depolama Tesisi projelerinin ikincisi de ÇED olumlu kararı aldı. Bu projelerin 2027 yılı sonunda tamamlanmasıyla şirketin toplam kurulu gücü yaklaşık 1200 MW’a ulaşması hedefleniyor.
Bu makalede yer alan bilgiler, genel bilgilendirme amaçlıdır ve kesinlikle yatırım tavsiyesi olarak kabul edilmemelidir. Burada sunulan veriler ve görüşler, herhangi bir finansal yatırım kararı almadan önce bağımsız bir finansal danışmanlık hizmeti almanız gerektiğini vurgulamak için sunulmaktadır. Yatırım kararları kişisel durumunuz, risk toleransınız ve finansal hedefleriniz göz önünde bulundurularak dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir.
Bu içerik, okuyucuları piyasa trendleri ve sektörel gelişmeler hakkında bilgilendirmeyi amaçlar, ancak yesilhaber.com.tr ve editörleri bu içeriğin doğruluğu, eksiksizliği veya güvenilirliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Yazarlar ve yayıncılar, bu makalede sunulan bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek doğrudan veya dolaylı herhangi bir zarar veya kayıptan sorumlu tutulamaz.
Okuyucular, yatırım kararları almadan önce kendi araştırmalarını yapmalı ve bağımsız finansal danışmanlarla görüşmelidir. Burada bahsedilen hisse senetleri ve finansal ürünler hakkında alım-satım kararı almadan önce, ilgili finansal ürünlerin risklerini ve getiri potansiyellerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmeniz önemlidir.
CW Enerji (IST: CWENE), Çankırı’da bir firmanın çatısına 690,079 kWp gücünde güneş enerji santrali kurarak çevresel faydalar sağladı. Aynı zamanda, yeni bir iş anlaşması...
Reeder’ın (IST: REEDR) yerli üretimi elektrikli aracı ReeV Fancy, şehir içi kullanım için ideal, 100 km menzil sunuyor. 280.000 TL fiyatıyla ön satışa sunuldu.