Akfen Yenilenebilir Enerji Yatırımları Hibrit Güneş ve Rüzgar Enerji Projeleri Yenilenebilir Enerji Depolama Teknolojileri

Akfen Yenilenebilir Enerji Yatırımları Hibrit Güneş ve Rüzgar Enerji Projeleri Yenilenebilir Enerji Depolama TeknolojileriTürkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki lider şirketlerinden Akfen Yenilenebilir Enerji (IST: AKFYE), büyük çaplı bir yatırım programını duyurdu. Bu programla birlikte, güneş ve rüzgar enerjisi kapasitelerinde büyük bir artış hedefleniyor.

Akfen Yenilenebilir Enerji, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji üretimine olan bağlılığını bir kez daha gösterdi. Şirket, toplamda 65 milyon USD’lik FAVÖK katkısı sağlaması beklenen, iki aşamalı bir yatırım planını kamuoyuyla paylaştı. Bu plan, 2027’nin sonuna kadar tamamlanması öngörülen güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi artırımı ve depolamalı üretim tesislerine yatırımları içeriyor.

Hibrit Santraller ve Kapasite Artırımı

2024’ün başında start alacak olan ilk aşama, hibrit güneş enerjisi santralleri ve rüzgar enerjisi santrallerinde kapasite artırımına odaklanacak. Bu aşama, ilave borçlanma yapılmaksızın tamamlanması planlanan toplam 150-165 milyon USD’lık yatırımla şirketin kurulu gücüne yaklaşık 190-200 MW, üretimine ise 400.000 – 425.000 MWh ekleyecek. Özellikle hibrit santraller, yenilenebilir enerji kaynaklarını daha verimli kullanma ve enerji üretimindeki dalgalanmaları minimize etme potansiyeline sahip.

Depolamalı üretim tesislerine geçiş

Yatırımın ikinci aşaması ise depolamalı üretim tesislerine ağırlık verecek. %35 öz aynak ve %65 proje kredisi ile finanse edilecek bu aşamanın, 2027 sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Bu tesisler, üretilen enerjinin depolanmasını ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılmasını sağlayarak, yenilenebilir enerjinin daha istikrarlı ve güvenilir bir kaynak haline gelmesine olanak tanıyacak. Depolamalı sistemler, özellikle güneş ve rüzgar enerjisinin doğasından kaynaklanan üretim dalgalanmalarını dengelemede kritik bir rol üstleniyor. Depolamalı üretim tesisleri, faaliyete geçtikleri ilk 10 yıl boyunca ürettikleri elektriği YEKDEM kapsamında satacaklar.

Akfen Yenilenebilir Enerji Yatırımları Hibrit Güneş ve Rüzgar Enerji Projeleri Yenilenebilir Enerji Depolama TeknolojileriSürdürülebilirlik ve yenilikçilik adımları

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin bu büyük yatırım hamlesi, enerji sektöründe sürdürülebilirlik ve yenilikçilik adına atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Şirket, bu yatırımlarla ekonomik büyümeye ve çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunmayı hedefliyor. Ayrıca, bu projeler yerel topluluklara istihdam sağlamanın yanı sıra, enerji sektöründe yeni teknolojilerin kullanımını teşvik etme potansiyeline de sahip.

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin sektördeki yeri

Akfen Yenilenebilir Enerji, tamamı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan yaklaşık 700 MW gücünde bir kurulu güce sahip. Şirket, Türkiye’nin 18 ilinde, her biri kendi alanında en uygun doğal kaynaklara sahip bölgelerde konumlandırılmış hidro, rüzgar ve güneş enerjisi üretim tesislerine sahip. Mart 2023’te gerçekleştirilen halka arzın ardından, şirketin payları Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı, bu da Akfen Yenilenebilir Enerji’nin sektördeki önemini ve güvenilirliğini artırdı.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse Akfen Yenilenebilir Enerji, üç yeni güneş santrali projesiyle kapasitesini artırıyor başlıklı makalemiz de inceleyebilirsiniz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.