Türkiye’nin öncü enerji şirketlerinden Akenerji (IST: AKENR), sürdürülebilirlik hedeflerini güncelleyerek 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 50 oranında azaltmayı planlıyor.
2017 yılından bu yana belirgin bir şekilde düşürmeyi hedefledikleri sera gazı emisyonları için 2030 yılını hedef tarih olarak belirleyen Akenerji, bu süreçte karbon ayak izini azaltmayı, tek kullanımlık plastikleri santrallerinden kaldırmayı ve su kaynaklarını daha etkin kullanmayı amaçlıyor.
Sürdürülebilirlik yol haritası
Akenerji Genel Müdür Yardımcısı Can Gülcan, sürdürülebilirlik hedeflerini Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na uygun olarak şekillendirdiklerini belirtti. Gülcan, “Amacımız, bize emanet edilen doğal kaynakları sonraki nesillere en iyi şekilde devretmek. Bunun için elektrik tüketimini azaltma, yakıt verimliliğini artırma ve karbon salımlarını minimize etme gibi somut adımlar atmaktayız” şeklinde konuştu. Akenerji Sürdürülebilirlik Komitesi’nin çalışmaları sonucunda güncellenen hedefler arasında, 2030 yılına kadar sera gazı emisyon yoğunluğunu yüzde 50 azaltma ve Erzin doğal gaz kombine çevrim santralinde yağmur sularını kullanım suyu olarak değerlendirme projeleri bulunuyor. Ayrıca, ISO 14046 Su Ayak İzi Standardı’nı da uygulamayı hedefliyorlar.
Toplumsal bilinç ve güvenlik
Akenerji, çevresel bilincin artırılması ve iş sağlığı güvenliğinin ön planda tutulması konusunda da aktif çalışmalar yapmaktadır. Gülcan, Adana, Adıyaman, Bursa, Hatay, Konya ve Çorum’da düzenlenecek seminerlerle bu bilinci topluma yaymayı amaçladıklarını ifade etti. Seminerler, doğal kaynakların korunması ve iş sağlığı güvenliği konularında farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Öncü rol ve gelecek vizyonu
Akenerji, sürdürülebilirlik alanında Türkiye’de öncü şirketlerden biri olmaya devam ediyor. 2011 yılında başladıkları CDP Türkiye İklim Değişikliği raporlamasıyla sektördeki saydamlığı artıran şirket, 2017 yılında CDP Su Programı’nda A- derecelendirme notu alarak liderlik sınıfına girmeyi başardı.
ISO 14046 Su Ayak İzi Standardı, çeşitli bağlamlarda su kullanımını değerlendirme ve raporlama konusunda rehberlik eder. Bu standart, su ayak izini su ile ilgili potansiyel çevresel etkilerin ölçümü olarak tanımlar. ISO 14046, kuruluşların operasyonları boyunca ve tedarik zincirleri aracılığıyla hem doğrudan hem de dolaylı su kullanımlarını belirlemelerine yardımcı olur. Şeffaflık ve bilinçli karar verme teşvik edilerek, su kullanımının azaltılması ve ekosistemler üzerindeki etkisinin hafifletilmesi amaçlanır.