TUREB İzmir'de

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB), bu yılın ‘sanayi destek ve gelişme faaliyetleri’ kapsamında İzmir’de bulunan rüzgar sanayii üretim tesislerine 10-11 Haziran 2022 tarihlerinde bir ziyaret düzenledi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB),İzmir’de bulunan rüzgar enerjisi sektörü üretim tesislerine 10-11 Haziran 2022 tarihleri için planlanan ziyaretin ilk gününe TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, komisyon üyesi milletvekilleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, kamu ve özel sektörün üst düzey temsilcileri, TÜREB Başkanı İbrahim Erden ve TÜREB yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Türkiye’deki kurulu rüzgar gücünün yüzde 15’i İzmir’de

TÜREB sunumProgramın başlangıcında düzenlenen bilgilendirme toplantısında TÜREB Başkanı İbrahim Erden ve İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz birer sunum yaptı. Türkiye’nin 2021 sonu itibarıyla 11 bin 101 Megawatlık rüzgar kurulu gücü olduğunu ve rüzgarın 2021’de ülkemiz elektriğinin yüzde 9,84’ünü karşıladığını kaydeden TÜREB Başkanı Erden, İzmir’in, toplam güçte 1.890 MW’lık bir paya sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin rüzgar potansiyelinin yalnızca yüzde 10’luk kısmını kullandığını, yerli ve milli kaynakların daha fazla kullanımının önemli fırsatlar yaratacağını vurguladı.

73 rüzgâr sanayii tesisinin cirosu 1 milyar Avroyu aştı

Türkiye’de 4 ayrı kanat fabrikası, 7 ayrı kule fabrikası, 2 jeneratör üretim tesisinin yanı sıra rüzgar sanayiinde kullanılan çeşitli üretim komponentlerinin üretildiği tesisler bulunduğunu belirten İbrahim Erden, İzmir’in, Türkiye’nin ilk kanat, kule, rüzgâr türbin bakım ve onarım tesisine, rüzgâr türbini Ar-Ge Merkezi ve nazel fabrikasına ev sahipliği yaptığını kaydetti.

“TÜREB’in Sanayi Envanteri’nde yer alan 73 sanayi tesisimizin cirosu 1 Milyar Avro’ya ulaşmış durumda, bu cironun yüzde 80’inden fazlasının ise ihracat faaliyetlerinden sağlandığı öngörülüyor. İzmir’de rüzgâr sanayiinde faaliyet gösteren firmalar ise, Türkiye rüzgâr sanayiinin toplam cirosunun yaklaşık yüzde 85’ini oluşturuyor ve İzmir rüzgâr sanayii 2020 itibariyle 7.500 kişiyi istihdam ediyor” diyen Erden, “Ülkemiz beş büyük türbin üreticisinin de ekipman üretimi, satış ve satış sonrası hizmetler açısından faal olduğu az sayıda ülkeden biri. Siemens-Gamesa, Enercon, TPI Composites, GE-LM Wind Power, CS Wind üretim tesisleri; Nordex, GE ve Enercon’un bakım onarım merkezi İzmir’de. Bunlara ek olarak Ateş Wind Power, Dirinler Döküm, GİMAS, Tibet Makine gibi yerel firmalar rüzgâr türbini ekipmanları üretiyor.”

TÜREB’den Öneri: “Çandarlı limanı ile entegre ‘rüzgar sanayi ihtisas bölgesi’

TÜREB’in rüzgar sanayinin gelişimi için yaptığı öneriler arasında enerji arz güvenliği ve sektörün desteklenmesi için yılda en az 3 GW’lık RES kapasite tahsisi yapılması, rüzgâr sanayi yatırımlarının özendirilmesi için destek mekanizmalarının geliştirilerek diğer türbin bileşenleri ile denizüstü rüzgâr türbinlerinin parçalarını da kapsaması yer aldı.

Sektör için mekânsal planlamayı ilgilendiren önemli bir öneri ise “Çandarlı Limanı ile Entegre Rüzgar Sanayi İhtisas Bölgesi“ projeksiyonu ile enerji ihtisas bölgesi ve limanı olarak önemli bir üretim altyapısı sağlanması, burada özel bir Özel Endüstri Bölgesi kurularak sektörün limanla ve Kuzey Ege Otoyolu ile entegrasyonu olarak dile getirildi.

Programın ilk gününde üç ayrı üretim tesisi ziyaret edildi

TUREB ziyaretlerBrifing sonrasında LM Wind Power’ın Bergama’daki fabrikasına yapılan ziyarette Fabrika Direktörü Emre Kahya, Çandarlı Limanı’nın rüzgar sanayisi için devreye girmesi durumunda yalnızca 90 metrelik değil 107 metrelik kanat üretimi ve nakliyesinin de mümkün olabileceğinin ve bunun Türkiye’yi offshore’a (deniz üstü rüzgar enerjisi üretimine) götüreceğinin altını çizdi.

Ateş Çelik Enercon Jeneratör Fabrikası’nda bir konuşma yapan Ateş Çelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan, Çandarlı Limanı’nın devreye alınması ve kapasite tahsisleri ile talep artışının yeni yatırımların artışında etkili olacağını söyledi. “Ateş Çelik’le iş birliği yaparak hayata geçirdiğimiz bu fabrika, Enercon olarak türbin jeneratör üretimini dışarıya verdiğimiz ilk fabrika oldu ve 2018 yılından bu yana burada 1.200 MW’a tekabül eden 280 adet jeneratör ürettik” diyen Enercon Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika CEO’su Arif Günyar fabrikada daha büyük jeneratörler üretmeyi hedeflediklerini belirtti.

CS Wind Ülke Direktörü Young Jae Ryu’nun hazır bulunduğu üçüncü ziyarette bilgilendirme yapan ve 2050’de dünya genelinde enerji ihtiyacının yüzde 35’inin rüzgardan temin edilmesinin beklendiğini söyleyen Üretim Destek Bölüm Müdürü Ersan Özsoy, istihdamın 5 milyon kişiye yükseleceğini kaydetti. 435 milyon ABD Dolarlık yatırımla üçüncü fabrikalarında 1.000 kişiyi istihdam etmeyi planladıklarını söyleyen Özsoy, “Önümüzdeki 5 senenin sonunda ülkemize 4,2 milyar ABD Doları ihracat geliri kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.