Suudi Arabistan, 2030 yılına kadar enerji karışımının yarısını yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi hedeflerken, aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası taahhütlerini yerine getirme konusunda kararlı.
Sudi Arabistan, 2060 yılına kadar net sıfır emisyon elde etme amacında. Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı, küresel çevresel amaçlarla, özellikle Paris Anlaşması ile politikalarını uyumlu hale getiriyor. “Arab News” özel haberine göre, sürdürülebilirlik danışmanı Khalid Abuleif, Sudi Arabistan’ın enerji sektöründeki karbon yoğunluğunu azaltma, yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etme ve enerji verimliliğini artırma konusunda aktif adımlar attığını belirtiyor.
Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Politikaları Genel Müdürü Muneef Al-Muneef, Suudi Arabistan’ın yenilenebilir enerji portföyünü genişletme konusundaki kararlılığını vurguluyor. Al-Muneef, Sudi Arabistan’ın şu anda farklı gelişim aşamalarında olan 22,8 GW yenilenebilir enerji projesine sahip olduğunu ve bu projelerin bir kısmının yıl sonundan önce faaliyete geçeceğini açıkladı.
Özel sektör ve teknolojik yenilikler
Suudi Arabistan’ın enerji dönüşümü, “mobil karbon yakalama teknolojileri ve yeraltı karbon kilitlenmesi” gibi teknolojik yenilikleri de içeriyor. Abuleif, bu yeniliklerin enerji dönüşümünü öncülük ettiğini vurguladı. Öte yandan, Al-Muneef, Krallığın depolama teknolojileri konusunda da tüm yenilikleri değerlendirdiğini belirtti.
Suudi Arabistan, özel sektörün katılımını teşvik eden politika ve teşvikleri hayata geçirerek, özel sektörle işbirliği yapıyor. Abuleif, Aramco ve Air Products arasında Suudi Arabistan’ın Dhahran’s Techno Valley’deki ilk hidrojen dolum istasyonu kurma ortaklığını bu işbirliklerinin bir örneği olarak gösteriyor.
Ayrıca, Abuleif, iklim değişikliği zorluklarının uluslararası sınırları aştığını ve küresel işbirliği yapılmasının kritik önem taşıdığını vurguluyor. Suudi Arabistan, her ülkenin geçmişteki emisyon değerleri ve kendi koşullarını dikkate alan bir küresel çözümü desteklemekte.