İngiltere otomotiv sektörü BMW yatırımı Karbon azaltma

İngiltere, elektrikli otomotiv sektörünün Çin’e olan bağımlılığına rağmen, elektrikli Mini üretimi konusundaki desteklerini artırarak sıfır emisyon hedefine doğru ilerliyor.

İngiltere İş Sekreteri Kemi Badenoch, BMW’nin Oxford’da elektrikli Mini üretmesine destek verirken yerel batarya kullanımını zorunlu tutmayacağını belirtti. Badenoch, BMW’nin 2026’da elektrikli Mini üretimini yeniden canlandırmak için 600 milyon sterlinlik bir yatırım yapmasının ardından Pazartesi günü yaptığı açıklamada, belirli ülkelerden gelen bileşenleri engellememekle birlikte tedarik zincirini mümkün olduğunca çeşitlendireceklerini söyledi.

Badenoch, “Şu anda Çin, bu teknolojide önde gidiyor, bu yüzden Çin ürünlerini tamamen durdurarak veya yasaklayarak sıfır emisyon hedefimize ulaşamayız” dedi. “Batarya ekosisteminden Çin malı ürünleri dışlayamazsınız.”

BMW, Oxford’da üreteceği bir sonraki nesil elektrikli Mini EV’ler için batarya tedarik stratejisini henüz kesinleştirmedi, ancak şirketin en yeni bataryalı modeli Çinli ortağı Great Wall Motor Co. ile birlikte geliştirildi. İki şirket, Jiangsu eyaletindeki ortak girişim fabrikalarında elektirikli araçları monte etmeye başladı ve Çin’in Svolt Energy Technology şirketi kullanılan bataryaların sağlayıcısı durumunda.

Badenoch, BMW’nin Oxford’daki yatırımına ne kadar destek sağlandığı konusunda yorum yapmayı reddetti. Temmuz ayında, Jaguar Land Rover’ın ana şirketi Tata Group, Somerset’te 4 milyar sterlinlik bir pil hücresi tesisi planını, 500 milyon sterlinlik bir destek paketi ile gerçekleştirdi.

İngiltere otomotiv sektörü BMW yatırımı Karbon azaltmaBMW, Mini’nin ilk üretiminilerinin de yapıldığı tarihi tesiste elektrikli modeller üretecek

BMW, Mini markasının köken aldığı 110 yıllık tesise elektrikli modeller üretmek için İngiliz hükümetinden destek alacak. Bu 600 milyon sterlinlik yatırım, İngiltere’nin otomobil üretiminin geçen yıl 1956’dan beri en düşük seviyeye gerilediği bir dönemin ardından geliyor.

Geçen yıl BMW’nin elektrikli Mini üretimini Çin’e kaydıracağını duyurduğu zaman, 3.400’den fazla kişiyi istihdam eden Oxford fabrikasına bir darbe vurulmuştu. Ancak Pazartesi günü bu fabrikanın elektrikli araç çağına ayak uydurmayacağı endişeleri sona erdi. BMW, 2026’da içten yanmalı motorlarla çalışan modeller üreteceğini duyurduktan sonra, bir sonraki nesil elektrikli Mini Cooper hatchback ve crossover modelleri üretmeye başlayacak. 2030’dan itibaren fabrika tamamen elektrikli araç üretimine geçecek.

BMW’nin adımları, İngiltere otomobil sektörü için son dönemde artan bir ivme kazandırsa da, ülke sanayi politikalarına daha saldırgan yaklaşan ülkelerin gerisinde kalmaktadır. 2020’den bu yana İngiltere otomotiv endüstrisine duyurulan 6 milyar sterlinin üzerindeki yatırım, ABD’de enflasyonun azaltılmasıyla ilgili yasaların kabul edilmesinden bu yana şirketlerin Kuzey Amerika’ya yönelik ayırdığı 72 milyar dolara kıyasla oldukça düşük kalmaktadır.

İngiltere’de otomotiv sektörünün geleceği için hükümetin planı işe yarıyor

İş Sekreteri Kemi Badenoch, hükümetin otomobil sektörü için planının işlediğini gösteren bir açıklama olarak bu duyuruyu övdü. Stellantis NV, geçen hafta Ellesmere Port fabrikasında elektrikli van üretimine başlarken, Jaguar Land Rover’ın sahibi Tata Group, 2026’da hücreler sağlamaya başlayacak 4 milyar sterlinlik bir İngiltere pil tesisi planını Temmuz ayında duyurdu.

Badenoch, hükümetin BMW’nin yatırımını desteklemek için ne kadar para vereceğini söylemek istemedi. Financial Times, projenin yaklaşık 75 milyon sterlinlik kamu fonu ile destekleneceğini, bilgisi olmayan kişilere dayandırdı.

Badenoch, “Otomobil endüstrisi çok büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu için, bazı destekler sağlıyoruz – çok hafif destekler – ve bunların bazıları düzenleyicidir” dedi. “Üreticileri sıfır emisyona geçiş yapmaya zorluyorsak, bu ek maliyetler yaratır, bu yüzden bunu hesaba katmak zorundayız. Badenoch, Küresel otomobil endüstrisi tam anlamıyla serbest ticaret piyasası değildir vurgusunu yaptı.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse “İngiltere, dünyanın en büyük batarya projesini inşa edecek” başlıklı makalemizi de ziyaret ediniz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.