Dünyanın en büyük batarya projesi

Birleşik Krallık’a bağlı İngiltere’nin Kuzey-Batı bölgesinde bulunan Greater Manchaster’daki Trafford Low Carbon Energy Park’ta 1 GW kapasiteli dünyanın en büyük batarya projesi yapılacak.

Yatırım değeri yaklaşık 967 milyon dolar olan enerji depolama projesi ülkenin enerji altyapı geliştirme şirketi Carlton Power şirketi tarafından hayata geçirilecek.

Proje için yerel yönetim Trafford Konseyi’nden onay alan Carlton Power, pojeyi ticari olarak 2025’in son çeyreğine kadar devreye almayı planlıyor. Proje 250 MW ölçekli birkaç üniteden oluşuyor.

Projenin inşa edileceği alan aynı zamanda 400 KV iletim ağı ve yüksek basınçlı doğal gaz için Ulusal Şebeke elektrik sistemi için stratejik bir konuma sahip ve ayrıca HyNet hidrojen ağlarına yakın.

Eski bir kömür sahası teknoloji cennetine dönüşüyor

Proje, eski bir kömürle çalışan enerji santrali sahası olan ve uzun süredir endüstri bölgesi olarak değerlendirilen Trafford Low Carbon Energy Park’ta inşa edilecek. Bölge düşük karbon teknoloji projelerine ev sahipliği yapıyor.

Proje hakkında bilgi veren Carlton Power CEO’su Keith Clarke, “Carlton Power, 2008 yılında eski bir kömür santralinin sahasını yeni enerji projeleri için satın aldı. Projenin onaylanmasıyla birlikte, Trafford sahasında inşa edilecek projelerin toplam yatırım tutarı 2.6 milyar doları bulacak. Gelecek 2-5 yıl içinde Trafford Low Carbon Energy Park’a yapılan yatırım, Carlton’un Trafford sahasını yeniden canlandırma uzun vadeli vizyonunu ve taahhüdünü gösteriyor” dedi.

Aynı sahada 200 MW’lik yeşil hidrojen projesi de yapılıyor

Carlton Power’ın aynı sahadaki diğer büyük projelerinden biri 200 MW kapasiteli yeşil hidrojen projesi. Proje’nin 15-20 MW’den oluşan ilk aşamasının 2025’in son çeyreğinde ticari işletmeye alınması bekleniyor. Carlton Power ayrıca yakın zamanda Trafford sahasında İngiltere’nin ilk hidrojen boru hattı için planlama izni de aldı.

Carlton Power’ın iki projesinin yanı sıra, Highview Power Storage şirketi aynı sahada dünyanın ilk ticari sıvı hava depolama sistemini inşa etmeyi ve işletmeyi planlıyor. Bu sahada 322.5 milyon dolarlık uzun süreli, kriyojenik enerji depolama sistemi olacak.

Tom Ross: “2038’e kadar bölgemizi net sıfır hedefine ulaşma planını destekleyecek”

Trafford Konseyi lideri ve Greater Manchester için Yeşil Şehir-Bölge lideri Tom Ross, şunları söyledi: “Enerji depolama projesi, yeşil hidrojen projesi ile birlikte Trafford’u ve Greater Manchester’ı İngiltere’nin enerji dönüşümünün öncüsü yapıyor. İki proje iklim krizine karşı mücadelemize yardımcı olacak. Trafford Konseyi’nin kurumsal önceliklerinden biri ve bölgemizin 2038’e kadar net sıfır karbon salımı hedefine ulaşma planını destekleyecek.”

Onaylanan batarya projesi şimdi nihai yatırım kararına tabi ve inşaatın gelecek yılın ilk çeyreğinde başlaması bekleniyor.

Carlton Power, sistemi finanse etmek, inşa etmek ve işletmek için şirketlerle ileri düzeyde görüşmeler de yapıyor.

Enerji depolamadaki küresel yarışla ilgili Dünyada 37 pil üretim projesi sürüyor haberimiz ilginizi çekebilir.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.