HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi yeşil hidrojen üretimi karbon nötr bölge

Sabancı Üniversitesi’nde düzenlenen HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesi çalıştayı, Türkiye’nin enerji dönüşümünde önemli bir kilometre taşı olarak öne çıkıyor.

Sabancı Üniversitesi’nde düzenlenen HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesi çalıştayı, Türkiye’nin yeşil enerjiye geçişinde atacağı önemli adımlara ışık tuttu. Çalıştayda, hidrojenin geleceği, mevcut hidrojen vadisi çalışmaları ve hidrojen ekosistemindeki son gelişmeler masaya yatırıldı.

HYSouthMarmara: Yeşil dönüşümün kilit taşı

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) koordinatörlüğünde 15 ortaklı bir konsorsiyum tarafından yürütülen HYSouthMarmara Projesi, Türkiye’nin yeşil hidrojen üretiminde öncü bir model oluşturmayı hedefliyor. Proje, hem sanayinin yeşil dönüşümüne katkı sağlamayı hem de hidrojen ekosistemini canlandırmayı amaçlıyor.

Uluslararası tecrübeler paylaşıldı

Çalıştayda, Avrupa’nın ilk hidrojen vadisi projesi HEAVENN ve Kuzey Almanya’daki önemli bir iş birliği projesi olan Norddeutsches Reallabor gibi başarılı örnekler de ele alındı. İtalya ve Fas’taki hidrojen ekosistemleri hakkında da bilgiler paylaşıldı.

HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi yeşil hidrojen üretimi karbon nötr bölge Sabancı ÜniversitesiHedef yılda 500 ton hidrojen üretimi

HYSouthMarmara Proje Koordinatörü Mehmet Volkan Duman, projenin ana hedefinin yılda 500 ton hidrojen üretmek olduğunu açıkladı. Güney Marmara’nın coğrafi avantajları ve gelişen temiz enerji sanayisi sayesinde bu hedefe ulaşmanın mümkün olduğunu belirtti.

Türkiye’nin ilk karbon-nötr bölgesi hedefi

Duman, HYSouthMarmara’nın yeşil yakıtlar için bir merkez ve Türkiye’nin ilk karbon-nötr bölgesi olma yolunda ilerlediğini ifade etti. Balıkesir ve Çanakkale Üniversitelerinde kurulan yenilenebilir enerji eğitim merkezlerinin yanı sıra, proje kapsamında yılda 10 tonluk sodyum borhidrür tesisi kurulacağını da sözlerine ekledi.

Verimli iş birlikleriyle yeşil bir gelecek

Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Selmiye Alkan Gürsel, HYSouthMarmara Projesi’nin yeşil hidrojenin üretimi, taşınması ve farklı uygulamalarda kullanımı için Türkiye’de örnek bir model oluşturacağını vurguladı. Projenin sadece sanayide yeşil hidrojenin üretimi veya tüketimini değil, aynı zamanda verimli iş birlikleri ile yeşil bir geleceğe ulaşmanın önünü açacak bir dönüm noktası niteliğinde olduğunu belirtti.

HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi yeşil hidrojen üretimi karbon nötr bölge Sabancı ÜniversitesiPanel tartışmalarıyla hidrojenin tüm yönleri ele alındı

Çalıştayda düzenlenen panel tartışmalarında, yeşil hidrojen üreticileri, dağıtıcıları ve kullanıcılarının çalışmaları ve görüşleri, Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu, hidrojenin geleceği ve Türkiye’deki diğer potansiyel hidrojen vadileri gibi konular ele alındı.

Geleceğe umutla bakılıyor

HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesi, Türkiye’nin enerji geleceğine dair umut vaat ediyor. Projenin başarılı olması durumunda, Türkiye’nin yeşil hidrojen üretiminde önemli bir oyuncu haline gelmesi ve karbon nötr hedeflerine ulaşması bekleniyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.