DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, uluslararası finans dünyasında sürdürülebilirlik odaklı finansman kaynaklarının hızla arttığını, kredilendirmede çevresel ayak izi kriterlerinin ve karbon salımı hedeflerine uyumun önemli hale geldiğini belirterek, “2025 yılına kadar sürdürülebilir finansman kaynak büyüklüğünün 11 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu finansman kaynağından daha fazla pay almak için sürdürülebilirlik kriterlerine uyum belirleyici hale geliyor.” dedi.

Antalya’da Nirvana Cosmopolitan Hotel’de düzenlenen 11. Uluslararası Resort Kongresi’nde kapsamlı bir sunum yapan Hakan Ateş, medya mensuplarının sorularını da yanıtladı. Özellike sürdürülebilir finans konusunda görüşlerini paylaştı.

Yeşil ve sürdürülebilir turizm

 

“Turizm yatırımlarımızı güvenli, sağlıklı, yeşil ve sürdürülebilir bir geleceğe yönlendirebiliriz” diyen Hakan Ateş, “2050 yılına kadar karbon salımını azaltarak küresel ısınmanın 1.5C’de tutulması planlanıyor. Daha sıcak bir gezegen daha fazla doğal afet, deniz seviyesinin yükselerek yaşam alanlarını azalması, su ve gıda teminin zorlaşması anlamına geliyor.

Denizbank - Hayat Deniz'de Güzel!Global GDP’nin %10’unu oluşturan turizm sektörü ise seyahat, konaklama ve diğer aktiviteleri ile karbon salımının % 5’ine sebep oluyor. Turizm ile bağlantılı karbon emisyonu 2005-2016 arasında %60 artarak 2016 itibarıyla küresel karbon emisyonunun %5’ini oluştururken, havayolu ulaşımı %2, karayolu ulaşımı %1.5, konaklama %1 paya sahip durumda. Önlem alınmadığı takdirde turizm kaynaklı salım 2030’a kadar %25 daha artarak toplam emisyonun %5.3’üne yükselebilir.

COP 26 zirvesinde imzalanan Turizmde İklim Hareketi Glasgow Bildirimi ile hedef, turizm kaynaklı emisyonları 2030’a kadar yarı yarıya azaltmak ve 2050’ye kadar ‘Net Sıfır’ a ulaşmak olarak görülüyor” diye konuştu.

Sürdürülebilir finans dönemi başlıyor

Sürdürülebilir FinansKüresel alandaki değişimlere de değinen Hakan Ateş, “Çin’in dünya ticaretinden aldığı pay yüzde 16,7. Yani dünyadaki her 100 dolarlık alışverişin 17 doları Çin alım satımı. Dünyadaki karbon salımının yüzde 25’i de Çin’den kaynaklanıyor. Oysaki şu anda kıta Avrupası başta olmak üzere dünyada çok fazla bir sürdürülebilirlik eğilimi görüyoruz. Şu anda çok bol olan likiditeden yararlanabilmemiz için de mutlak surette bu sürdürülebilir finans programlarının içinde olmamız gerekiyor. DenizBank olarak biz de öyle yaptık.

Son olarak 840 milyon dolarlık sendikasyon kredisi aldık. 22 ülkeden 49 bankanın katılımıyla gerçekleşen bu sendikasyon kredisi, tarım ve iyi tarım ağırlıklı bir yapıya sahipti. Dolayısıyla tüm dünyanın sürdürülebilirliğe bu denli eğildiği bir dönemde ticaretinin devam edebilmesi açısından, Çin’in bu konuda çok ciddi maliyetlere katlanması gerekiyor.” dedi.

840 milyon dolarlık kredi

Hakan AteşHakan Ateş, sendikasyon kredisi ile sürdürülebilirlik konusunu değerlendirirken de şunları söyledi:  840 milyon dolarlık sendikasyon kredisine dönecek olursak, yüklü bir miktardan bahsediyoruz. O noktada yalnızca iyi tarım değil, başka parametreler de devreye giriyor. Yani organik tarım bir tarafta, nehirleri kirletmemek de bizim kapsamımızda. Sadece karbon salımı değil, deniz, nehir kirliliği ve hava kirliliğine karşı duyarlılık da bunun içine giriyor. Karbon salımı konusunda tüm dünyada büyük bir hassasiyet oluştu. Günün sonunda turizm de bundan çok etkileniyor. İyi turizm yapan ve sertifikaya sahip olan tesis sayımız 450 adet. Bu neden önemli? Birincisi insanlığa hizmet ikincisi de çocuklarımıza bırakacağımız güzel bir dünya için önemli.”

Yeşil, mavi bonolara dayalı finansman

Hakan Ateş, Paris İklim Anlaşması ve AB Yeşil Mutabakat kapsamında 2030 yılına kadar karbon salımının yüzde 50 azaltılmasının, 2050’ye kadar da karbon salımının sıfırlanmasının hedeflendiğini belirterek şöyle dedi: “Dolayısıyla buna uymayan işletmeler ciddi maliyetlerle karşılaşacak. Yine değinmemiz gereken başka bir konu yeşil bonolar, hatta mavi bonolar var. Sürdürülebilir tahvil ve bonolar söz konusu. Yatırım bankaları ile bu programları yapıyoruz. Belli elemelerden geçmezseniz siz de böyle bir programa giremiyorsunuz. Atıklarınızı nasıl yönettiğiniz, sularınızı harcama şekliniz, binanızın nasıl bir elektrik satın aldığı bile bu standartların içine dahil ediliyor. Finansmanda yeni dönem sürdürülebilirlik odaklı olacak.”

Eşit, kapsayıcı büyüme ve kaliteli istihdam

Sürdürülebilir turizmin sadece karbon salımını değil ayrıca eşit ve kapsayıcı büyüme, kaliteli istihdam, çevresel, sosyal ve kültürel değerlerin korunması demek olduğunu vurgulayan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş bu konuda şu değerlendirmede bulundu: “Turizmin mevsimlik ve coğrafi dağılımının iyileştirilmesi gerekiyor: Ekoturizm, kırsal turizm, kış turizmi, sağlık turizmi gibi alternatifler değerlendirilmeli. Türkiye’de yatak sayısının % 60’ı üç şehirde.

İstihdam yaz ve kış ayları arasında dengesiz. Ayrıca turizm sektöründe kadın ve genç istihdam oranı diğer sektörlerden daha yüksek, Türkiye’de artırılması için alan var: Genç işsizliğin azaltılması önemli. Konaklama sektöründe genç istihdam oranı: %20, ABD’de bu oran %29. Kadın istihdamının artırılması gerekiyor. Konaklama sektöründe kadın çalışan oranı %34 düzeyinde. G20 ortalaması ise %46.4.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.