Güneş takip sistemli tarım GES ODTÜ-GÜNAM Ayaş Tarım GES

Ankara’da yenilikçi enerji ve tarım projesi başlatıldı. Türkiye’nin ilk güneş takip sistemli tarım GES’i hayata geçirildi.

Türkiye, tarımsal faaliyetlerle güneş enerjisi üretiminin bir arada yürütüldüğü yenilikçi bir projeye ev sahipliği yapıyor. Ayaş Tarım GES, ülkemizdeki ilk güneş takip sistemli tarım GES projesi olarak bir öncü.

Tarım ve enerji entegrasyonu

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, projenin başarılı olması durumunda Ayaş’ta diğer çiftçilere de fayda sağlayacağını vurguladı. Bu tarz projelerin artmasının finansman olanaklarını da genişleteceğini belirten Dönmez, Bursa ve Kayseri’de benzer projelerin planlandığını aktardı.

Güneş takip sistemli tarım GES ODTÜ-GÜNAM Ayaş Tarım GESODTÜ-GÜNAM’ın önemli rolü

ODTÜ Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ODTÜ-GÜNAM) Başkanı Prof. Dr. Raşit Turan, merkezin hücre teknolojisi geliştirme hedefinin yanı sıra, modül teknolojileri birimiyle de başarılı çalışmalara imza attığını ifade etti. Prof. Dr. Raşit Turan, GÜNAM’ın hücre teknolojisinin geliştirilmesi yönündeki çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Ankara Kalkınma Ajansı’nın destekleri

Ankara Kalkınma Ajansı (AKA) Genel Sekreter Vekili Emine Doğrukök, Ayaş Tarım GES’in ajansın desteklediği en büyük projelerden biri olduğunu vurgulayarak, sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik büyüme için 1,1 milyar lira destek sağlandığını belirtti.

Projede yetiştirilen sebzeler

ODTÜ-GÜNAM Modül Teknolojileri Birim Koordinatörü Doç Dr. Talat Özden, Ayaş Tarım GES tesisinin tamamlanmasının ardından arazide birçok sebze yetiştirildiğini, projenin onlara birçok yenilik ve literatüre hakim olma fırsatı sunduğunu dile getirdi.

Teknolojinin gücü: Çift yüzlü paneller

Ayaş Tarım GES projesinde, 122 kilovat pik kurulu güce sahip çift yüzlü (bifacial) panellerle enerji üretimi hedefleniyor. Paneller, tek eksenli ve güneş takip sistemine uygun bir şekilde konumlandırılıyor.

Türkiye’nin enerji ve tarım sektörlerinde sürdürülebilirlik yönünde attığı bu adım, geleceğin enerji ihtiyaçlarını ve tarımsal üretimi bir arada görmek isteyen birçok çiftçi için öncü bir örnek teşkil ediyor. Bu tür projelerin artması, hem finansman imkânlarını genişletecek hem de Türkiye’nin yeşil enerji dönüşümünde daha büyük adımlar atmasına olanak sağlayacak.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.