Portekiz yeşil hidrojen ihalesi Avrupa'da yeşil hidrojen pazarı Galp ve yeşil hidrojen üretimi

Portekiz, ulusal gaz şebekesine yeşil hidrojen satma hakkı için yakın zamanda öncü bir ihale başlatacak.

Portekiz, yeşil hidrojenin ulusal gaz şebekesine enjekte edilmesi için satma hakkı ihalesini yakın zamanda başlatacak. Bu ihale, Avrupa’da bu türdeki ilk satış olacak ve Avrupa için yeşil hidrojen pazarının başlangıcını simgeliyor. Enerji güvenliği ve karbon emisyonlarının düşürülmesi için güçlü bir adım.

Yeşil hidrojen ihalesi

Enerji Bakan Yardımcısı Ana Fontoura’nın belirttiğine göre, Avrupa Komisyonu ile devlet yardımı konuları görüşülüyor. İhale şartlarına göre, enerji şirketi Galp, üreticilerden doğal gazla karıştırılmış yeşil hidrojen satın alacak ve talebi karşılamak üzere yeniden satışını gerçekleştirecek. Bu sistem, tedarikçilere garantili bir alıcı sunarak üretimdeki yatırımları teşvik etmek için tasarlanmıştır.

Portekiz yeşil hidrojen ihalesi Avrupa'da yeşil hidrojen pazarı Galp ve yeşil hidrojen üretimiPortekiz’in yeşil hidrojen hedefleri

Portekiz, yenilenebilir enerji kullanılarak elektroliz süreci aracılığıyla yeşil hidrojenin büyük bir üretici ve ihracatçısı olmayı hedefliyor. Portekiz’in en büyük gaz dağıtıcısı Floene, polietilen boru hatlarının gazla karıştırılmış %5 hidrojen taşıyıp taşıyamayacağını aylarca test etti ve herhangi bir sızıntı olmadan bunu gerçekleştirebileceğini kanıtladı. Uzun vadede, Portekiz bu oranı %20’ye çıkarmayı planlıyor.

Yeşil hidrojen üretim kapasitesi

Portekiz hükümeti, yeşil hidrojen üretimi için yeni elektrolizer kapasitesinin 2030 yılına kadar 5.5 gigawatt (GW) ulaşmasını bekliyor. Önceki tahminlere göre bu değer 2.5 GW’di. Petrol ve gaz şirketi Galp, bir yeşil hidrojen ünitesi inşa etmeyi planlıyor ve EDP-Energias de Portugal ile başka bir tesis üzerinde çalışıyor.

İlgili üçüncü taraf ve şirketler

Yeşil hidrojen tesisleriyle ilgilenen diğer gruplar arasında Portekizli-Danimarkalı-Hollandalı konsorsiyum Madoqua ve Portekiz’in üç ana cam üreticisi ve en büyük iki çimento üreticisi bulunmakta. Bu şirketler, ülkenin endüstriyel karbon emisyonlarının %10’unu oluşturuyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.