Belçika merkezli Elia, dünyanın ilk yapay enerji adası olan Prenses Elisabeth Adası için çevresel izin aldı. Ada, Belçika’nın karasal elektrik şebekesiyle denizaltı rüzgar çiftliklerini ve bağlantıları birleştirecek bir merkez olacak.

Belçika merkezli iletim sistem operatörü (TSO) Elia, Prenses Elisabeth Adası için gerekli çevresel izni aldı. Bu yapay ada, Kuzey Denizi’nde yer alacak ve toplam 3,5GW kapasitesine sahip olacak. Aynı zamanda, Belçika’nın elektrik şebekesini Birleşik Krallık ve Danimarka’ya bağlayacak ek bağlantıları da barındıracak.

DEME ve Jan De Nul adlı iki Belçikalı deniz inşaat şirketinden oluşan bir konsorsiyum, adanın inşaatını gerçekleştirecek. İlk olarak, Prenses Elisabeth Adası için su altındaki yapıları desteklemek amacıyla kullanılan, temel taşları gibi işlev gören su geçirmez beton bloklar olan kesonlar (büyük beton veya çelik kutular) inşa edilecek. Bu kesonlar, Belçika kıyısından 45 km uzaklıkta olacak.

İnşaatın başlaması 2024 Mart’ta planlanıyor ve 2026 Ağustos’unda tamamlanması bekleniyor. Kuzey Deniz Limanı’ndaki Verbrugge Zeeland Terminali’nde kesonlar inşası için verilen çevresel izin, projenin ilerlediğini gösteriyor.

Dünyanın ilk yapay enerji adası Deniz üstü rüzgar tarlası projeleri Prenses Elisabeth rüzgar enerji hubıProjenin diğer özellikleri ve etkileri

İnşaat aktiviteleri Vlissingen’de gerçekleştirilirken, proje koordinasyonu Port Oostend’den yapılacak. Lojistik ve mühendislik operasyonları, 2023 Kasım’ının başında yeni yenilenmiş Stapelhuis depoya taşınacak. Projenin yaklaşık 80 iş olanağı yaratması bekleniyor.

Elia’nın bir sözcüsü, “Enerji adası, ailelerimiz ve şirketler için yeşil, uygun fiyatlı enerji sağlayacak bir denizaltı rüzgar enerjisi merkezi olacak. Hem suyun üstünde hem de altında deniz yaşamını göz önünde bulundurmamız önemli. Elia’nın Doğa Odaklı Tasarım’a odaklanmaya devam etmesi iyi” dedi.

Tamamlandığında, Prenses Elisabeth Adası, doğru akım (HVDC) ve alternatif akımı (HVAC) birleştiren dünyanın ilk yapay enerji adası olacak. Adadaki yüksek voltajlı altyapı, yeni Prenses Elisabeth Bölgesi’ndeki rüzgar çiftliklerinden ihracat kablolarını konsolide edecek ve aynı zamanda Birleşik Krallık (Nautilus) ve Danimarka (TritonLink) ile gelecekteki bağlantılar için bir merkez olacak.

Belçika Adalet ve Kuzey Denizi Bakanı Vincent Van Quickenborne, “Kuzey Denizi’ni Belçika’nın önde gelen enerji merkezi olarak geliştirmeye devam etmeyi planlıyoruz ve Prenses Elisabeth Adası bu sürecin kritik bir parçası olacak” dedi.

Belçika’nın aynı zamanda korunan deniz bölgelerinde rüzgar türbinleri kurma konusunda dünya’da ilk ülke olması nedeniyle, Elia’nın doğa odaklı tasarımı tamamen benimsemesi önemli. Bu, yenilenebilir enerjinin potansiyelinin, yenilikçi bir yaklaşımın gücünün ve deniz ortamını korumanın önemini bir kez daha göstermekte.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.