Susuz Topraksız Tarım 4.0

Gıda saklama ve işleme sektöründe uluslararası bir isim olarak kabul edilen ve enerji verimliliği yanı sıra sürdürülebilir tarım uygulamalarına yönelik teknolojik atılımlarıyla bilinen Cantek Group, şimdi Farminova markasıyla tarımda 4.0 devrimini ve yeşil tarımı hedefliyor.

İlk etapta yeşil yapraklı bitkilerle başlayan üretim daha sonra biber, patlıcan, domates, mantar, çilek ve diğer aromatik bitkilerle devam edecek. Cantek Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca hedeflerinin 5 yılda dünyanın birçok bölgesinde 100 bitki fabrikası kurmak olduğunu söyledi.

Avrupa’nın aktif en büyük bitki fabrikası olduğu duyurulan Farminova tümüyle fabrika koşullarında 365 gün 24 saat üretim yapacak ve üretim süreçlerinde yüzde 95 su tasarrufu sağlayacak. Üretimde tarımsal ilaç kullanımının söz konusu olmayacağı fabrikada temel slogan gıda güvenliği olarak belirlendi.

YÜZDE 100 YERLİ TASARIM, YAZILIM VE TEKNOLOJİ

2.5 milyon euro’luk bir yatırımla kurulan Farminova bitki fabrikası proje tasarımı, üretimi, elektronik kontrolleri ve yazılımları ile yüzde 100 Cantek imzasıyla yerli olma özelliğini taşıyor. Yapay zekâ ile yönetilen ve yüzde 100’ü Cantek Group ürünü olan bitki fabrikası ile Cantek Group, Türkiye’de ve dünyada 4’üncü tarım devriminin de kapılarını açma iddiasını taşıyor. Cantek Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca hedeflerinin 5 yılda Afrika kıtası dahil dünyanın birçok bölgesinde 100 bitki fabrikası kurmak olduğunu açıkladı.

Farminova fabrikasında 365 gün 24 saat kesintisiz üretim yapılırken, özellikle yeşil yapraklı ürünler başta olmak üzere bir dizi tarımsal ürün ekolojik tarım ortamına uygun bir üretim modeliyle tüketicilere ulaşacak. Geleneksel sera işletmeciliğine de bir seçenek olarak gündeme gelen Farminova’da ilk etapta, marul, roka, tere, ıspanak, kekik, fesleğen gibi yeşil yapraklı bitkilerin üretimine başlandı. Yeşil yapraklı ürünleri çilek, mantar, domates, biber, patlıcan gibi ürünlerin izleyeceği bildirildi.

DOĞAYA VE HİÇBİR CANLIYA ZARAR VERİLMEYECEK

Topraksız ve güneş görmeyen kapalı alanda yüzde 95 daha az su kullanılarak üretim yapılan Farminova Bitki Fabrikası’nda, hiçbir zirai mücadele ilacına gerek duyulmadan (0 Pestisit) doğaya ve hiçbir canlıya zarar vermeden 365 gün 24 saat üretim gerçekleşiyor.

Avrupa’nın en büyük bitki fabrikası Farminova’ tanıtım toplantısı Cantek Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca tarafından düzenlenen basın toplantısı ile gerçekleştirildi. Can Hakan Karaca, Danışmanları Glenn Behrman ve Christine Zimmerman Loessl ile birlikte düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Cantek Group’un tarım devrimine, insanlığın geleceğine ve gıda güvencesine katkıda bulunmayı görev bildiğini ve bugüne kadar yaklaşık 60 ayrı ülkede 15 bin projeye imza attıklarını belirtti.

“YEŞİL GIDADA FİYAT İSTİKRARINI SAĞLIYORUZ”

Bitki fabrikalarında, 365 gün 24 saat düzgün ve sabit fiyatlı gıda temini yapılabildiğini ve gıda temininde artık spekülatif fiyatlara son verilebileceğini belirten Can Hakan Karaca, “Yani bir gıda bundan sonra bir keresinde 1 lira, bir keresinde 10 lira olmayacak. Fiyatı her zaman 2 lira olacak. Tüketici de bütçesini ona göre ayarlayarak pahalılıktan şikâyet etmeyecek. O ürün 365 gün 24 Saat aynı kalitede, aynı fiyattan piyasada bulunabilir olacak” dedi.

Tarım ürünü elde etmek uğruna gereğinden fazla tarım arazisinin işgal edildiğini, çok fazla tarım ilacı kullanımı nedeniyle sağlıksız ürünler elde edildiğini ve bunun da atık sularla çevreye zarar verirken canlı hayvanların yaşam alanlarını bozduğuna dikkati çeken Can Hakan Karaca, bitki fabrikaları ile Türkiye ve dünya tarımında yepyeni bir dönemin başladığını, bir Türk firması olarak dünyaya tarım teknolojisi ihraç eder duruma geldiklerini ve 5 yıl içinde dünyanın çeşitli ülkelerinde 100 bitki fabrikası kurmayı hedeflediklerini söyledi.

ÜRÜN YELPAZESİ SÜREKLİ ZENGİNLEŞECEK

Bitki fabrikalarındaki devrimin yeşil yapraklı bitkilerle başladığını; Marul, roka, tere, ıspanak fesleğen gibi yeşil yapraklı bitkilerden sonra yapılacak Ar-Ge çalışmalarıyla bunların arkasından çilek, mantar, domates, biber, patlıcan gibi ürünlerin geleceğini bunları da aromatik ürünlerin izleyeceği müjdesini veren Can Hakan Karaca, “Burası, tarımın 4’üncü evresi. Birincisi insanların yerleşik düzene geçmesi ve ve ilkel aletler kullanmasıyla Göbeklitepe’de başladı.

İkincisi endüstri devrimi sonrasında makinaların tarımda kullanımı ile devam etti. Yani mekanik tarım başladı. Üçüncüsü ise seralar oldu. Bu teknikle mevsimsel etkiler azaltılarak sebze meyve tedarik süresini biraz daha uzatılmış oldu. Ancak seralar da artık bu ihtiyaca cevap veremiyor. Ne yaparsan yap tabiatla belli bir dereceye kadar mücadele edebiliyorsun. Işık olmuyor, sıcaklık olmuyor ve bu detaylar ile mücadele de verim kaybı yaratıyor” dedi.

HEDEF  BİTKİ FABRİKALARINDA ÖNCÜLÜK

Can Hakan Karaca yapımını gerçekleştirdikleri Avrupa’nın çalışan en büyük bitki fabrikası Farminova hakkında şu bilgileri verdi; “Bitki fabrikaları ile ilgili olarak Japonlar ve Amerikalılar denemeler yaptı. Bu sektörün kurucusu; Profesör Kozai, bitki fabrikaları ile ilgili tecrübelerini 2 yıl önce dünya ile paylaşmaya karar verdi ve dünyada halka açık ilk eğitimi Japonya’da düzenledi. Oraya giden ilk ve tek Türk firması bizdik. Geçen yıl yine bir toplantı düzenlediler, orada da yine tek Türk firması bizdik. Ondan sonra gelişmeleri yakından takip ettik.

O günden bu yana bitki fabrikaları projesini adım adım geliştirdik ve Avrupa’daki çalışan en büyük bitki fabrikasını kurduk. Buradaki fark yaratan kısım, bizim bu fabrikayı yüzde yüz kendi ürünlerimizle kurup çalıştırmamız oldu. Ar-Ge çalışmalarına son 15 yılda 5 milyon Euro’luk yatırım yapan Cantek Group’un yatırımları içinde en büyük payı alan Farminova bitki fabrikamız 30 yıllık Cantek Group tecrübesinin bir eseridir ve Avrupa’nın en yenilikçi, en devrimci ve aktif en büyük fabrikasıdır.”

“BÜYÜK YATIRIMCILAR BEKLİYORUZ”

Hedeflerinin bütün dünyada bitki fabrikaları kurmak, bitki fabrikalarını yaygınlaştırmak ve dünya tarımındaki bu inovatif gelişmeyi global yatırımcılar ile paylaşmak olduğunu ifade eden Can Hakan Karaca, “Her şeyin en iyisini seçerek ve deneysel çalışmalar yaparak bu başarıyı yakaladık. Yatırımcıya, yatırım bedelini ne zaman geriye çevireceğini net olarak söylüyor, yüzde 100 garanti veriyoruz. O yüzden de bu işe büyük yatırımcılar girecek. Bitki fabrikalarına Asyalının da Avrupalının da Amerikalının da Afrikalının da ihtiyacı var” dedi.

ÖZELLİKLE SUYUN VE GÜNEŞİN YETERSİZ OLDUĞU COĞRAFYALAR

Bitki fabrikalarına suyun ve güneşin yetersiz ve havanın da soğuk olduğu bölgelerde daha fazla ihtiyaç olduğunu vurgulayan Can Hakan Karaca şunları söyledi: “Dünya kocaman bir coğrafya ve kuzeyde güneş az ve hava çok soğuk. Tarım yapılamayan çöl ve tarıma elverişsiz topraklar da toplam kara yüzölçümünün yüzde 20’si. Burada yaşayan tüm insanların da gıdaya ihtiyacı var. Gelişmiş ülkelerde sağlık hassasiyetleri ve çevre bilinci yüksek seviyede.

Gelişmekte olan ülkelerde de gıda fiyatları çok değişken olduğundan bu ülkelerde gıda temini büyük problemdir. Bitki fabrikaları her zaman için hem gelişmiş ülkelerin hem de gelişmekte olan ülkelerin ihtiyacını görebilecek bir gıda temini çözümüdür. Dar gelirli ülkelerin insanları gelirinin yüzde 50’sini gıdaya veriyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 10’un altında. Dünya nüfusunun yüzde 80’inin az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler olduğu gerçeğini anımsarsak projenin önemini daha iyi anlarız.”

“AYNI ÜRETİM 6  BİN METREKAREDE OLACAK”

Bitki fabrikalarının katlı ve otomasyonlu yapısıyla çok az yer kapladığını ve böylece işgal edilen doğal alanların da kurtarılmış olacağını ifade eden Can Hakan Karaca, “Günde 20 bin adet marul üretebilmek için 150 bin metrekare alana ihtiyacımız var. Oysa, 6 bin metrekarelik bir Farminova bitki fabrikasında fide ve ambalajlama dahil aynı üretimi daha avantajlı koşullarda elde edebiliyorsunuz.

Bitki fabrikalarını terkedilmiş hangar, depo, ardiye gibi yerlerde, şehir içinde de kurabileceğiniz için tarımı şehir içine taşımak karbon ayak izimizi de azaltmak anlamına gelmiyor mu? Aslında bizim için bu projenin en övünülecek kısmı hiçbir canlıyı öldürmeden gıda temini yapabilmek. Bu hem benim, hem de tüm danışman, mühendis ve işçi kardeşlerimin motivasyon kaynağı olmuştur. Bunu bir Türk ekibin başardığını görmek de tarihe yazılacak önemli bir not olacaktır” dedi.

YABANCI DANIŞMANLARDAN DİKEY TARIMA ÖVGÜ

Farminova bitki fabrikasının kuruluş aşamasında danışmanlık hizmeti veren Alman Dikey Tarım Birliği Başkanı Christine Zimmerman, dünyada tarım alanlarının dramatik biçimde azaldığını ancak dikey tarımın bunu değiştireceğini söyledi. Zimmerman, dünyanın gıdada şeffaflığa ve güvene ihtiyaç duyduğu bir dönemde Cantek’in inovatif çalışmalarla kurduğu Farminova gibi tesisleri çok önemsediğini kaydetti.

Farminova kıdemli danışmanı ABD’li bitki üretim merkezleri ve yeşillik dağıtım merkezleri zincirinin sahibi ve işletmecisi Glenn Behrman da, Farminova bitki fabrikasının fiyat ve ürün sürekliliği bakımından önemli bir proje olduğuna dikkati çekti, bu tesis ile Türkiye’ye olan bakış açısının değiştiğini belirtti, “Öyle inanıyorum ki Farminova, Türkiye’de başlayan tarım 4.0 hareketine çok önemli katkılarda bulunacaktır” dedi.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.