Ford, 2024'ten İtibaren Tesla ile Anlaşarak Rakip Şarj İstasyonlarına Erişim Sağlayacak

Ford Motor, Tesla ile yaptığı anlaşmayla, elektrikli araç sahiplerinin 2024 başından itibaren Kuzey Amerika’daki 12 binden  fazla Tesla Supercharger’a erişim imkanına sahip olacağını duyurdu.

Bu işbirliği, Ford’u Tesla’nın tescilli şarj standardını benimseyen ilk büyük otomobil üreticisi yaparak, Ford’a ABD’deki en geniş yüksek hızlı Supercharger ağına erişim olanağı sağlıyor. Analistler, elektrikli araçların daha geniş kabulü için önemli bir engel olarak şarj istasyonlarına erişim olanaklarını görüyor. Ford, Tesla ile yapacağı ortaklıkla bu engeli aşmada büyük bir adım atmış oluyor.

Şarj istasyonlarına erişimGeçtiğimiz kasım ayında Tesla, tescilli şarj tasarımını diğer otomobil üreticilerine ve şarj ağı işletmecilerine açma kararı almıştı. Bu çerçevede, Tesla’nın geliştirdiği bir adaptör sayesinde Ford’un elektrikli araç modellerinin Combined Charging System (CCS) bağlantı noktasına sahip olanları Tesla’nın V3 Supercharger’larına erişebilecek. Ayrıca, Ford gelecekteki elektrik araç modellerini Tesla’nın şarj standardıyla donatacak ve 2025 yılından itibaren doğrudan Tesla Supercharger’lara erişim için bir adaptöre ihtiyaç duymayacak.

Ford CEO’su ve Tesla CEO’su arasındaki çevrimiçi konuşma

Ford CEO’su Jim Farley ile Tesla CEO’su Elon Musk arasında gerçekleşen Twitter Spaces konuşmasında Musk, “Amacımız, Tesla Supercharger ağının bir kendi içinde kapalı bahçe gibi olmaması. Bunun, elektriklendirme ve sürdürülebilir ulaşımı destekleyen bir şey olmasını istiyoruz” dedi. Farley ise “Lokasyonları seviyoruz, güvenilirlikleri seviyoruz, rotalama yazılımınızı, konnektörün kolay kullanımını ve güvenilirliğini seviyoruz” diye konuştu.

Ford F150 LightingFord CEO’su Farley, Morgan Stanley forumunda yaptığı konuşmada, “Altyapı tarafında, otomobil şirketleri arasında tamamen doğal olmayan bazı işbirlikleri için alan olduğunu düşünüyorum” dedi. Ayrıca şarj ağlarının farklı konnektörlerine sahip olmasının tamamen saçma olduğunu ve hangi konnektörün kullanılacağı konusunda bile anlaşılamadığını vurguladı.

Elon Musk, geçtiğimiz günlerde paylaştığı bir Tweeter mesajında “Ford’un elektrikli araçlarla ilgili genel stratejisinin akıllı olduğunu düşünüyorum. Elektrikli F-150 (Lightning) yüksek talep görüyor” ifadesini kullandı. Ayrıca, Ford’un elektrikli araç işindeki kayıplarına karşı da Ford’u savundu.

Ford CEO’su Farley, “Tesla, Nio Inc veya BYD gibi bir şirketle işbirliği yapmak için Ford’un öncülük etmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Tesla, Biden yönetiminin şarj ağı genişletmek için milyarlarca dolarlık teşvikler sağlama çabalarıyla birlikte, bu yıl itibarıyla tescilli bağlantı noktalarının yanı sıra rakip CCS standardını da bazı şarj istasyonlarında kullanmaya başladı.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.