Eksim Enerji güneş enerjisi yatırımı

Eksim Holding’e bağlı Eksim Enerji, rüzgar ve hidroelektrikten oluşan toplam 626 MW yenilenebilir enerji kurulu gücünün yanı sıra güneş enerjisi santrali projeleri için de düğmeye bastı. Bu kapsamda Eksim Enerji, rüzgar santrallerinin verimliliğini arttırmak için aynı lisans sahası içinde hibrit projeler dâhil yaklaşık 350 MW Güneş Enerji Santrali (GES) kurmayı hedefliyor.

Ayrıca şirket, 2012 yılından bu yana Ar-Ge faaliyeti olarak biyokütleden (odun talaşı, ormansal artıklar, vb.) bio yakıt üretimine yönelik projeler üzerinde de çalışıyor.

Şirketten yapılan açıklamada, Eksim Enerji’nin 2022 yılında Türkiye’de rüzgar enerjisinden üretilen elektriğin yüzde 4’ünü ürettiği ve bu yılın ilk 6 aylık döneminde de yüzde 4’lük bir katkı sağladığı belirtildi. Eksim Enerji’nin, Türkiye’de toplam kurulu gücü 464 MW olan 8 adet rüzgar enerjisi santrali bulunuyor. Türkiye’de 1 adet 63 MW ve Gürcistan’da 2 adet 99 MW olmak üzere 162 MW hidroelektrik enerji kurulu gücüne sahip.

Yatırımlarla 1,3 milyon ton karbon salımının önüne geçildi

Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay
Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay

Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, 2022 yılında yaklaşık 2 milyar kWh elektrik enerjisi üreterek yaklaşık 1,3 milyon ton karbon salımının önüne geçtiklerini belirterek, “2025 yılına kadar ise yıllık 4 milyon ton karbon emisyonunu azaltacak projelerimizi hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, yatırımlarımızla ülkemizin 2053 net sıfır emisyon hedefine katkıda bulunuyoruz. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme teşvik mekanizması ile devletimiz, yenilenebilir enerji kapasitesinin büyümesinin önünü açtı.

Bu dönemde kurduğumuz santrallerde artırdığımız birikimimizi, yenilenebilir enerji kaynak alanlarına yatırımla büyütüyoruz. Elektrik enerjisini en ekonomik kaynaklardan tüketicimize sunuyoruz. Portföyümüzdeki yeni GES ve RES lisanslarını işletmeye almak için de kolları sıvadık. Toplam 260 MW büyüklüğünde 6 RES lisansı için 350 milyon dolar yatırımla yeni projelerimizi devreye alıyoruz.” diye konuştu.

“1 MWh rüzgar enerjisi 648 kilogram karbon salımını önlüyor”

Arkın Akbay şunları kaydetti: “Tamamı yenilenebilir enerji santrallerinden oluşan portföyümüz sayesinde büyük miktarlarda karbon salımının önüne geçiyoruz. Türkiye’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hesaplamış olduğu birleşik marj emisyon faktörüne göre Eksim Enerji çatısı altındaki RES’lerde üretilen her 1 MWh elektrik enerjisi için doğaya 648,2 kilogram daha az karbondioksit salımı gerçekleştiriliyor. Aynı şekilde şirketimiz bünyesindeki HES’lerde üretilen her 1 MWh elektrik enerjisi için doğaya 570,6 kilogram daha az karbondioksit salımı yapılıyor.

Eksim Enerji’nin rüzgar enerjisi yatırımıyla ilgili Eksim Enerji 6 RES kuruyor haberimizi öneriyoruz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.