Almanya’nın otomobil üretimindeki geleneksel liderliği, Çin’in batarya teknolojisindeki devrimiyle nasıl bir dönüm noktası yaşadı?
2018 yazında Berlin’de, Almanya’nın otomobil endüstrisindeki geleneksel liderliğinin, Çin’in batarya teknolojisindeki yükselişiyle nasıl bir kesişme yaşadığına tanık olduk. Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Çin Başbakanı Li Keqiang, bu önemli anın şahidi oldular. Bu buluşma, dünyanın en büyük batarya üreticisi olan CATL’nin CEO’su Zeng Yuqun ve Almanya’nın Thuringia eyaletinin bakanı Wolfgang Tiefensee arasında, Almanya’da bir elektrikli araç batarya fabrikası kurma anlaşmasının imzalanmasını sembolize ediyordu.
Almanya’nın otomotiv mirası ve Çin’in bataryadaki yükselişi
Almanya, otomotiv endüstrisinin kalbi olarak bilinir. Ancak Almanlar 21. yüzyılda otomobilleri çalıştıracak olan lityum-ion bataryaların teknolojisi geliştirilmedi. Bu, Alman otomotiv endüstrisinin gerçekte bu alandaki hakimiyetini kaybettiği anlamına geliyor. 2025 yılına kadar Çin’in batarya üretim kapasitesi, dünyanın geri kalanının toplamından üç kat daha fazla olacak.
Lityum-ion bataryaların tarihi
Lityum-ion bataryaların öncüleri arasında, 1970’lerin petrol krizlerinde Exxon için çalışan kimyager Stanley Whittingham bulununuyor. Onun çalışmaları, 2019’da Nobel Kimya Ödülü kazanan üç araştırmacının çalışmalarının temel alıyor. Ancak, bu teknolojinin ticari bir ürüne dönüşmesi 1992’de Sony’nin Handycam’i için bir opsiyon olarak lityum-ion bataryayı piyasaya sürmesiyle gerçekleşti.
CATL’in yükselişi
Zeng Yuqun, 1999’da 31 yaşında Amperex Technology Limited (ATL) şirketini kurdu. 2006 yılında elektrikli otomobiller için batarya talepleri almaya başladılar. Çinli şirketlerin çoğu bu alanda erken aşama araştırmalarına milyonlarca dolar yatırım yapmazken, ATL bu kalıbı kırdı ve 21. yüzyılın en önemli üretim sektörlerinden birinde Çin’in hakimiyetini kurdu.
Çin hükümetinin elektrikli taşımacılığa yönelimi
2008’de Çin hükümeti, Pekin Olimpiyatları için elektrikli otobüslerin demo filosunu tanıttı. Bu, toplu taşımacılığın elektrifikasyonuna yönelik hükümetin planının başlangıcıydı. 2011’de, Huang ve Zeng, bataryaların geleceğinin otomotiv sektöründe olduğuna olan inançlarıyla CATL şirketini kuruldu.
CATL ve Uluslararası İşbirlikleri
Çin hükümeti, bataryaların Çin yapımı olması şartıyla elektrikli otomobiller için teşvikler sundu. Bu, CATL’in BMW ile ortaklık kurmasına kayna olarak görülüyor. BMW ile yaptığı işbirliği, CATL’nin Alman mühendislik becerilerini benimsemesine ve ürünlerin fabrika çıkışındaki güvenilirliğini artırmasına yardımcı oldu. 2019’da CATL, Alman otomobil endüstrisinin önce Almanya’nın ilk otomobil batarya fabrikasının temelini attı. Bugün, Çinli dev, her elektrikli araç üreticisine batarya sağlıyor, bunlar arasında Tesla da var. Bu ortaklıklar ve işbirlikleri sayesinde CATL, batarya üretiminde dünya genelinde en önde gelen üretici durumunda.