Avrupa Birliği, Çin’in elektrikli araç (EV) endüstrisinin haksız teşvikler aldığını inceleyen kapsamlı bir soruşturma başlattı.
Bu soruşturma, Tesla ve Çin’den AB’ne ihracat yapan Avrupalı otomobil üreticilerini göz önünde bulundurarak, EV endüstrisinin Avrupa’daki rekabet dinamiklerini yeniden şekillendirebilir.
Tesla’nın rolü
AB’nin incelemesi, Çin’in elektrikli araç endüstrisini, Tesla gibi üreticilerin de dahil olduğu haksız teşviklerle destekleyip desteklemediğine odaklanmış durumda. Tesla, Shanghai fabrikasında üretilen Model 3 sedanları ihraç etmesiyle bu incelemenin başlamasında önemli sebeplerden biri. Temmuz 2021’e gelindiğinde, Tesla tesisini birincil araç ihracat merkezi olarak tanımlamıştı ve binlerce Çin yapımı elektrikli araçaları Avrupa’ya ihraç etmeye başlamıştı.
Avrupalı otomobil üreticileri için işaretler
AB’nin yürüttüğü inceleme, yalnızca Çinli markaların ürettiği elektrikli araçları değil, üretim tarafındaki teşvikler alan tüm üreticileri kapsıyor. Çin’de faaliyet gösteren BMW ve Renault gibi Avrupalı otomobil üreticilerini de içeriyor. Bu üreticilerin Çin’deki ortak girişimleri dikkate alındığında, endişeleri artırıyor.
AB’nin endişeleri ve hedefleri
AB’nin soruşturması, Avrupalı şirketlerin Tesla ve Çinli rakipleri karşısında elektrikli araç (EV) ve batarya teknolojisinde geride kaldığı endişelerinin arttığı bir döneme denk geliyor. Bu sorunu çözmek için Avrupa Birliği, yeni yolcu araçlarında emisyonları 2030’da %55 oranında azaltma ve kısa bir süre sonra sıfır emisyon hedefine ulaşma konusunda sıkı emisyon standartları getirdi.
Potansiyel sonuçlar ve ticaret gerilimleri
Bu soruşturma, Avrupa Birliği ile Çin arasındaki ticaret ilişkileri üzerinde önemli sonuçlar yaratabilir. Pekin, AB’nin soruşturmasını korumacılık olarak görüyor ve memnuniyetsizliğini ifade ediyor. Çin’in, kendi pazarına erişimi etkileyebilecek veya Avrupalı üreticilerin bağımlı olduğu kritik hammadde ihracatını sınırlayabilecek geniş şekillerde karşılık verebileceği endişeleri bulunmaktadır.
Çin elektrikli araçlarının Avrupa’daki büyüyen rolü
Çin yapımı araçlar, Çin’e ait Avrupalı markaların yanı sıra Dacia Spring, Smart veya BMW iX3 gibi Avrupalı ve Çinli şirketler arasındaki ortak girişimlerden gelenler dahil olmak üzere, Avrupa’da satılan elektrikli araçların önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Tesla’nın Çin’den ihracat yapması ve Çin yapımı elektrikli araçların Avrupa’da büyüme oranı, AB’nin soruşturmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Veri yasaları sorunları
Elektrikli araçlar soruşturması dışında, Valdis Dombrovskis (Ticaretten Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi), Çin’de faaliyet gösteren yabancı işletmeler için yeni Çin veri yasalarının ortaya çıkardığı zorlukları vurguladı. Avrupalı şirketler, bu yasaların yerel veri saklama gereksinimlerinin belirsiz ve karmaşık olduğunu ifade ediyorlar.
Çin’den ithalat ve iş birliği yapan Avrupalı şirketler için, “önemli veri”nin ne olduğu henüz tanımlanmadığından, bu yasaların şu an gözlemlemesi zor.
Çin’den gelen elektrikli araç teşviklerini inceleyen AB soruşturması, küresel elektrikli araç pazarındaki adalet sorunları hakkında önemli soruları gündeme getiriyor ve endüstri üzerinde derin etkiler yaratacak gibi durmakta. Soruşturma ilerledikçe, Tesla, Avrupalı otomobil üreticileri ve genel olarak dünya elektrikli araç endüstrisi tarafından yakından takip edilmesi gerekli. Özellikle Türkiye merkezli elektrikli araç üreticileri, Togg gibi şirketler burdaki gelişmelerin olası etkilerini göz önünde bulundurmalılar.