BM İklim Hedefleri Zirvesi 2023 İklim Adaleti Zirvesi Paris Anlaşması

Dünya liderleri, Paris Anlaşması’nı canlı tutma amacıyla yarın, 20 Eylül’de buluşuyor. Birleşmiş Milletler İklim Hedefleri Zirvesi, ülkelerin iklim taahhütlerini yükseltmelerini teşvik ediyor. Bu makalede, zirvenin önemini ve  gündem maddelerini inceliyoruz.

İklim Adaleti Zirvenin Gündeminde Küresel ısınmayı 1.5°C sınırlamak için harekete geçmek kritik bir politik dönemeç. Ancak, bazı ülkeler taahhütlerini yerine getirmekte geride kalıyor. BM İklim Hedefleri Zirvesi, bu eylemi yeniden güçlü şekilde başlatmak amacını güdüyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ifadesiyle, “Dünya izliyor – ve gezegen bekleyemiyor.”

Paris Anlaşması’na ikinci bir şans

BM İklim Hedefleri Zirvesi 2023 İklim Adaleti Zirvesi Paris AnlaşmasıBM İklim Hedefleri Zirvesi’ni, küresel ısınmayı 1.5°C sınırlamak için çalışmaları hızlandırmak iradesini göstermek için kritik bir politik dönemeç olarak tanımlanıyor. Bu toplantı, yakın zamanda gerçekleşen G7 ve G20 gibi diğer toplantıları takip eden bu zirve, kararlılık, güvenilirlik ve uygulama konularına odaklanıyor. İAynı zamanda iklim adaleti de gündemde önemli bir yer tutuyor, çünkü iklim krizinin sorumluluğunu taşımayan ülkelerin insanları en kötü etkilerini yaşarken, adapte olmaları ve kayıplarını telafi etmeleri için yardıma ihtiyaç duyuyorlar. Özellikle G20 üyeleri olmak üzere ülkelerin iklim eylemini hızlandırmak için işbirliği yapmaları gerektiği çağrısında bulunuyor.

BM İklim Hedefleri Zirvesi 2023 İklim Adaleti Zirvesi Paris Anlaşması
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres

Dünya liderleri kimler?

UN İklim Hedefleri Zirvesi’nde Kimler Olacak? Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, hızlandırılmış eylem çağrısına yanıt veren liderleri sergilemek için dünya liderlerini, hükümet, sivil toplum, yerel yönetimler, finans ve iş dünyasından “ilk hareket edenler ve eylemciler”i dinlemek için UN İklim Hedefleri Zirvesi’ne katılmaya davet etti.

Ancak henüz BM, zirve için konuşma yapacak dünya liderlerini açıklamış değil. 100’den fazla ülkeden yetkililer, Guterres’e dahil olmak istediklerini bildirdi. Ancak bazı liderlerin katılmayacağı daha önceden belli – örneğin ABD Başkanı Joe Biden ve Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak.

Rishi Sunak, Birleşik Krallık’ın Kuzey Denizi’nde yeni petrol ve gaz sahalarını onaylama kararı ve Paris Anlaşması taahhütlerine kararsızlık gösterme kararı alması nedeniyle, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmayacak olan ülkenin ilk başbakanı olacak. Bu durum, Sunak’ın tartışmalı bir şekilde kararını “utanç verici” olarak niteleyen sivil toplum grubu #StopRosebank tarafından eleştirildi.

Ayrıca, dünyanın en fazla kirleten ülkelerinin liderlerinin zirveye dahil edilmesi, zirvenin hedefini zayıflattığını savunanlar da bulunuyor. Ancak Guterres’in, Paris Anlaşması taahhütlerini yerine getirmekte ilerlemeyen ülkeleri dışlamayı seçip seçmeyeceği henüz belli değil.

Kayıp ve hasarla mücadele hedefleri

Yarın düzenlenecek BM İklim Hedefleri Zirvesi’nde, kayıp ve hasarla mücadele hedefleri de belirlenecek. Bu toplantı, Paris Anlaşması gereği iklim değişikliklerinden kaynaklı kayıp ve hasarla mücadele için fon oluşturmayı amaçlıyor.

Toplantının ana hedefleri şu şekilde sıralanıyor:

  • İklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadele için fon sağlamanın en etkili yollarını belirlemek.
  • Her bir Uluslararası Finans Kuruluşu ve ilgili kuruluşların kayıp ve hasarla mücadele için mevcut finansal harcamalarını ve boşlukları doldurmak için alabilecekleri potansiyel adımları açıklamak.
  • Pay sahipleri, katkıda bulunanlar veya finansal yapıdan kayıp ve hasar finansını artırmak için gerekenleri belirlemek.
  • Yenilikçi fonlama kaynaklarına (vergi, harçlar vb.) ilişkin önerileri tanımlamak

İklim krizine hız verme zamanı

Birleşmiş Milletler İklim Hedefleri Zirvesi, küresel iklim eylemini hızlandırmak ve adil bir geçişe doğru yol almayı hedefliyor. Dünya liderleri iklim taahhütlerini yükseltmek için bir araya geliyor. Küresel ısınmayı sınırlamak ve gezegenimizi korumak için eylem zamanı geldi.

“United Nations Climate Ambition Summit 2023” programını indirmek için tıklayınız.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.