Avrupa Birliği (AB) liderleri 6 saat süren video konferansla yaptıkları toplantıda koronavirüs ekonomik toparlanma planında iklim değişikliğiyle mücadelenin dikkate alınması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.

Yapılan açıklamada, planın detaylarının üzerinde çalışılacağı belirtilirken, aynı zamanda planın, AB’nin gezegeni ısıtan emisyonları azaltma amacını tanımlamak için kullandığı “yeşil dönüşüm” ile tutarlı olmasının gerekliliğinin kabul edildiği ifade edildi.

AB’nin yürütme komisyonu haziran ayında yapılacak ve üye ülkelerin 2050 yılına kadar “karbon nötr” hedefinin teyit edileceği zirve öncesinde mutabakat metnini imzalamasını istiyor. Şu ana kadar AB üyelerinden sadece Polonya metni imzalamayı reddetti.

“İKLİM HEDEFLERİNE ULAŞILMASI ZORLAŞTI”

Yatırımcılar ve çevreci gruplar koronavirüsün ülkelerin ekonomisi üzerinde olumsuz etkilerine dikkat çekerek Brüksel’in iklim değişikliği hedeflerinden bu nedenle vaz geçmemesini istiyor. Polonya ise koronavirüs pandemisinin AB’nin iklim değişikliği hedeflerine ulaşmasını zorlaştıracağı konusunda uyardı.

Global olarak iklim değişikliğine karşı mücadele veren 300’den fazla grubun oluşturduğu bir koalisyon hükümetlere yönelik yaptığı uyarıda, düşük karbon ekonomisine geçişi hızlandırmak için koronavirüs ekonomik kurtarma paketi açıklamaya çağırdı.

“KÜRESEL ISINMAYA KARŞI DA ÖNLEM ALINMALI”

ABD merkezli iklim değişikliğiyle mücadele platformu 350.org’un İcra Direktörü May Boeve yaptığı açıklamada, “Bugün yapacağımız seçimler gelecek yıllarda toplumumuzu şekillendirecek.” dedi.

Avrupa hükümetleri şu anda yaşanan küresel pandemi nedeniyle İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görünmeyen seviyelerde piyasalara likidite sağlarken birçok politikacı, ekonomist ve çevreci grup, gezegenin kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtlar nedeniyle ısınmasına karşı önlemlerin de mutlaka alınması gerektiğini savunuyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.