Erdemir Yeşil Dönüşüm Yatırımı AB Karbon Emisyon Politikaları ve Türk Çelik Sektörü Erdemir ve İsdemir Güneş Enerjisi Kapasitesi

Eregli Demir ve Çelik (IST: EREGL) ve İskenderun Demir ve Çelik (IST: ISDMR) tesislerinde elektrik ark ocakları kurulacak, planın finansmanı için uluslararası piyasalarda borç satışı yapılacak.

Erdemir Grubu, içinde Eregli Demir ve Çelik (EREGL) ve İskenderun Demir ve Çelik (ISDMR) olan, 3,2 milyar dolarlık yeşil üretim yatırımı ve karbon emisyonlarını azaltma planını duyurdu. Bu plan, Türkiye ve yurtdışında bulunan hurda toplama merkezlerinden beslenecek Eregli ve İskenderun’da iki elektrik ark ocağının inşasını kapsıyor.

Çevresel yatırımlar ve yeşil çelik

EREGL ve ISDMR, ayrıca 1000 megavat güneş enerjisi kapasitesi inşa edecek, karbon yakalama teknolojilerine yatırım yapacak ve daha önce 2022’de duyurulan 550 milyon dolarlık peletleme tesisi inşa edecek. Bu adımlar, şirketlerin küresel pazarlardaki rekabet gücünü artırmaya yönelik.

Finansman ve üretim kapasitesi

Projenin %80’ine kadar olan kısmının finansmanı için EREGL ve ISDMR, uluslararası piyasalarda sendikasyon kredileri ve borç satışları kullanacak. İskenderun için planlanan EAF’nin yıllık 2,5 milyon ton, Eregli’nin ise 1,4 milyon ton üretim kapasitesi olacak. Bu, grubun ham çelik üretim kapasitesini artıracak.

Erdemir Yeşil Dönüşüm Yatırımı AB Karbon Emisyon Politikaları ve Türk Çelik Sektörü Erdemir ve İsdemir Güneş Enerjisi Kapasitesi Yeşil ÇelikKarbon emisyonları ve geleceğe bakış

EREGL ve ISDMR, yatırımların 2030’a kadar karbon emisyonlarını %25 azaltacağını ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı planlıyor. Yeni tesisler ilk etapta doğalgaz kullanacak, daha sonra hidrojen tabanlı teknolojilere geçiş yapmayı hedefliyorlar.

Güneş enerjisi yatırımı ve enerji üretimi

Erdemir, ayrıca 2022’de duyurulan 550 milyon dolarlık bir peletleme tesisi inşa etmek üzere, 1000 megavatlık güneş enerjisi kapasitesi oluşturacak ve karbon yakalama teknolojilerine yatırım yapacak. Otomobil üreticileri ve çelik üreticileri, yeşil çelik anlaşmalarını mühürleyerek çevresel kimliklerini ön plana çıkarmaktalar.

Piyasa tepkileri ve hisse senedi performansı

Bu duyurular sonrasında, EREGL hisseleri İstanbul Borsası’nda %2,5’e kadar düşerken, ISDMR hisseleri %1,4 oranında değer kaybetti. Bu, yatırımcıların yeşil dönüşüm sürecinin maliyetlerine ve etkilerine dair değerlendirmelerini yansıtıyor olabilir.

Sürdürülebilirlik ve gelecek vizyonu

Ereğli Demir ve Çelik (EREGL) ve İskenderun Demir ve Çelik (ISDMR), sürdürülebilir üretim ve çevre dostu iş pratiklerine yatırım yaparak, hem çevresel sorumluluğunu yerine getiriyor hem de uzun vadeli rekabet avantajı sağlamayı hedefliyor. Bu yeşil dönüşüm hamleleri, şirketlerin geleceğe yönelik çevre bilinci ve yenilikçi yaklaşımlarını gösteriyor.

AB’nin Sınırda Karbon Vergisi Uygulaması ve Erdemir ile İsdemir’in yeşil dönüşümü

Erdemir ve İsdemir’in yeşil dönüşüm stratejileri, AB’nin Sınırda Karbon Vergisi Uygulaması (CBAM) ile doğrudan ilişkili olabilir. Bu uygulama, AB dışından ithal edilen ürünlerin karbon içeriğine göre vergilendirilmesini öngörüyor. Demir-çelik ve alüminyum gibi sektörler bu uygulamanın ilk hedefleri arasında yer alıyor. Erdemir ve İsdemir’in karbon emisyonlarını azaltma ve sürdürülebilir üretim teknolojilerine geçiş yapma çabaları, bu yeni düzenlemeye uyum sağlama ve AB pazarındaki rekabet güçlerini koruma amacını taşıyor. Bu adımlar, şirketlerin karbon sınırlamalarının daha az olduğu ülkelerde üretim yapma eğilimini azaltarak, karbon kaçağını önlemeyi ve AB ekonomisini olumsuz etkilerden korumayı hedefliyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.