YEO Teknoloji Romanya güneş enerjisi yatırımı

Yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO Teknoloji, sağladığı Avrupa kaynaklı finansmanla Romanya Caracal’da 18,5 MW kapasiteye sahip güneş enerjisi santrali yatırımının inşasına başladı.

YEO’nun yüzde 51 ortağı olduğu ve Emsolt Teknoloji ile birlikte kurduğu Defic Globe tarafından hayata geçirilen proje Romanya’daki ilk Türk güneş enerjisi santrali yatırımı olacak. Caracal Güneş Enerjisi Santrali (GES), yılda 26,017 GWh elektrik enerjisi üretecek ve 32 bin 300 ton başka bir deyişle 165 bin ağaca denk gelecek kadar karbondioksit salımını önleyecek.

YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız: “2030 yılına kadar 1 GW kurulu güç hedefliyoruz”

YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız
YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız

YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, faaliyetlerinin odağına dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyonu alarak  “Bizce mümkün” mottosuyla, yenilenebilir enerji ve dijital dönüşüm alanlarında uçtan uca çözümler sunduklarını vurguladı. Tolunay Yıldız, şunları söyledi: “YEO Teknoloji olarak farklı bölgelerde sürdürülebilir bir dünya için çalışmaya devam ediyoruz. Yatırımcılarımıza verdiğimiz Avrupa’da büyüme ve yatırımcı olma sözümüzü tutuyoruz. Bu hedefin önemli ayaklarından biri olan Romanya yatırımıyla Türk girişimlere öncülük edeceğiz.

Dünyanın farklı coğrafyalarında ofisleri ve iş yapma kabiliyeti olan YEO, söz konusu projenin finansmanını da Avrupa kaynaklı olarak sağlayarak hem global bir oyuncu olma yolunda önemli bir adım attı hem de yatırımcı kimliğini ortaya çıkardı. 2030 yılına kadar 1 GW yenilenebilir enerji kurulu gücüne sahip olmayı hedefliyoruz.”

105 MW depolamalı güneş ve rüzgar ön lisansı aldı

Öte yandan YEO Teknoloji’nin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan YEO Enerji Yatırımları A.Ş, Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında 13 adet santral için 503 MW Güneş Enerjisi Üretim Santrali (GES) ve 27.8 MW Rüzgar Enerjisi Üretim Santrali olmak üzere toplamda 530,8 MW için ön lisans başvurusunda bulunmuştu.

Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamada, EPDK tarafından 105 MW depolamalı güneş enerjisi ön lisansı hakkı kazanıldığı 241 MW kurulu gücüne sahip 6 projenin ise ön lisans sürecinin devam ettiği kaydedildi.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse “Türkiye, Romanya’da güneş enerjisinde ilk adımını attı: Caracal GES” başlıklı makalemizi de ziyaret ediniz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.