Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS, Mersin’in Gülnar ilçesinde hızla inşa ediliyor. İlk ünitenin Nisan 2025’te devreye alınması planlanıyor.
Türkiye’nin enerji açığını kapatmaya yönelik önemli bir adım olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (Akkuyu NGS), Mersin’in Gülnar ilçesinde büyük bir hızla inşa ediliyor. İlk ünitenin 2025 yılı Nisan ayında devreye alınması planlanıyor. Bu santral, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamada büyük bir rol oynayacak.
İnşaat ve denetim süreci
Akkuyu Nükleer AŞ İnşaat ve Üretim Organizasyonu Direktörü Denis Sezemin, projenin 24 saat esasına göre devam ettiğini belirtiyor. İnşaat, Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurulu ve bağımsız kuruluşlar tarafından sıkı bir şekilde denetleniyor. Sezemin, santralin adeta bir bulmaca gibi son parçalarının bir araya getirildiğini ve bu projenin enerji üretimine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
İnşaatın ilerleyişi ve teknik detaylar
Proje kapsamında, 2018 yılında alınan inşaat lisansı ile başlayan çalışmalar titizlikle yürütülüyor. Reaktör binası, türbin binası ve diğer sistemlerdeki çalışmalar büyük bir özenle tamamlanıyor. Örneğin, reaktör koruma kabı içerisinde özel çelik halatlarının germe operasyonları yapılarak reaktör binasının sağlamlığı artırılıyor. Ayrıca, türbin binasında ana parçalar yerleştirilmiş ve su ve buhar temini için boru hatlarının montajı yapılıyor. Toplamda 3 bin ton boru montajı gerçekleştirilecek.
Santralin faaliyete geçiş süreci
Denis Sezemin, şu anda 1. ünitedeki sistemlerin başlatma ve ayarlama çalışmalarının sürdüğünü belirtiyor. Hükümetler arası anlaşmaya göre, santral için 7 yıllık bir inşaat süresi öngörülmüş. 1. ünite için inşaat lisansı Nisan 2018’de alınmış ve devreye alma tarihi Nisan 2025 olarak belirlenmiş. Santralin güvenli ve verimli bir şekilde 60 yıl boyunca, yenilemelerle ek 20 yıl daha çalışabileceği öngörülüyor.
Denetimler ve güvenlik önlemleri
Akkuyu NGS’deki tüm çalışmalar, Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurulu ve bağımsız kuruluşlar tarafından sıkı denetim altında. Santralde, su hazırlama tesisi, deniz suyu arıtma tesisi ve laboratuvarlar gibi destek tesislerinde de son aşamalara gelindi. Bu denetimler ve güvenlik önlemleri, santralin uzun ömürlü ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için varlar.
Türkiye’nin Enerji Geleceği
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye’nin enerji açığını kapatmada önemli bir adım olacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla birlikte, nükleer enerjinin de Türkiye’nin enerji güvenliğine katkı sağlaması bekleniyor. Bu büyük proje, Türkiye’nin enerji politikalarında önemli bir yer tutacak.
Santralin başarılı bir şekilde devreye girmesiyle, Türkiye enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltacak ve kendi enerjisini daha güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde üretebilecektir.