Tesla artan maliyetlerle fiyatlarını artırdı Tesla artan maliyetlerle fiyatlarını artırdı

Tesla tedarik zincirinde oluşan ek maliyetlere çözüm arıyor. Tesla’nın gerçekleştirdiği fiyat artışı tüm otomobil endüstrisinin karşılaştığı işçilik, ulaşım, ve hammadde tedariğinde yaşanan zorluklarla oluşan maliyet artışları. Tesla CEO’su Elon Musk, maaşlı işgücünün %10’unu azaltmayı planladığını paylaşmıştı. Tesla son bir yılda çalışan sayısını %45 artırmış durumda.

Tesla artan maliyetlerle fiyatlarını artırdıTesla’nın gerçekleştirdiği son fiyat artışı bazı modeller için geçerli. Model 3 uzun menzilli modeli Amerika Birleşik Devletleri’nde 57990 dolara şu an satılmakta. Perşembe günü bu modelin fiyatı Tesla’nın sitesinde 55.990 dolardı. Fakat, Model 3 arkadan itişli ve performans modellerinin fiyatlarında bir artış gerçekleşmedi. Tesla, Model Y uzun menzilli modelinin fiyatını Amerika Birleşik Devletleri’nde 3.000 dolar artırdı. Performans modeli ise Tesla web sitesinde 2000 dolarlık arttışa uğradı. Tesla, Model S çift motorlu dört çekişli modelini fiyatını da 5000 dolar yükseltti. Model X çift motorlu dört çekişli elektrikli otomobil ise 6000 dolarlık fiyat artışıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde 120990 dolara satılıyor.

Tedarik ve Lojistikte Maliyet Artışı Beklentisi

Elon Musk, geçtiğimiz Nisan ayında Tesla elektrikli araçların ürün gamında fiyat artışı beklentilerini iletirken alıcıların talepleriyle uzayan sipariş bekleme kuyrukları ve gelecek maliyet artışlarını göz önünde bulunduruyordu. Musk, şirketin son çeyrekte yaşadığı rekor karlılığa rahmen fiyat artırmasının mantıksız bir hareket olarak görülebileceğini fakat önümüzdeki 6 ile 12 ay içinde tedarikçi ve lojistikte maliyet artışı beklentisinin, fiyat artışlarının ana sebebi olduğunu vurguluyor.  Musk, eğer beklenen maliyet artışları yaşanmazsa, Tesla fiyatlarının az miktarda da olsa düşürebileceklerini öngörüyor. Ayrıca Elon Musk, Tesla’nın yüzde 10 ile yüzde 15 arasında dalgalanan hammadde fiyatlarındaki artışla yüz yüze olduğunu açıkladı. Fakat bu hammadde maliyetlerindeki artışın ilk ve ikinci çeyrekte Tesla karlılığını (tedarikçilerle gerçekleştirilen sabit fiyatlı sözleşmelerden dolayı) etkilemediğini sözlerine ekledi. Artışa geçen tedarik maliyetlerinin Tesla’ya etkisinin bu uzun vadeli anlaşmalar sayesinde zaman alacağı öngörülüyor.

Tesla, Çin’deki Covid-19 salgını yüzünden alınan tedbirler yüzünden ciddi üretim kesintileri yaşadı. Kısıtlamalar, şirketin hacim olarak en büyük fabrikası olan Şanghay’daki üretimi büyük oranda kısıtladı. Tesla geçtiğimiz Nisan ayında Şanghay fabrikasında üretilen sadece 1.512 otomobil sattı. Bu rakam bir yıl öncesine göre %94 daha az.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.