Yenilenebilir enerji kaynaklarında Ege Bölgesi’nin taşıdığı potansiyele dikkat çekmek amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından 15 Haziran Dünya Rüzgâr Gününde gerçekleşen “Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilirlik Zirvesi” sonuçlandı.

Ege İhracatçı BirlikleriZirvede, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Dr. Ömer Erdem, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız açılış konuşmalarını yaptı.

Rüzgâr ve güneş enerjisinin sürdürülebilir kalkınmadaki öneminin tartışıldığı zirveye ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, GENSED Başkanı Halil Demirdağ, TPI Kompozit EMEA CFO’su Özgür Soysal ve GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir, Biyogazder Başkanı Altan Denizsel, Teksis İleri Teknolojiler Genel Müdürü Hüseyin Devrim ve JESDER Başkanı Ufuk Şentürk katıldı.

Jak Eskinazi: Emisyonlarının çoğu enerji üretim ve dağıtımından

Jak EskinaziEge İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile devreye girecek sınırda karbon vergisini hatırlatarak, başta demir-çelik, kimya, otomotiv, tekstil olmak üzere birçok sektörün ihracatının ve rekabet gücünün etkileneceğinin altını çizerek:

“Yapılan çalışmalar bu sürecin bize olası yıllık maliyetinin 1,8 milyar ABD doları seviyelerine çıkabileceğini gösteriyor. Firmalarımızı yeşil dönüşüm adını verdiğimiz bu sürece hazırlamamız gerekiyor. Bu alanda yol almayan firmalarımız maalesef önümüzdeki dönemde finansman bulmakta dahi zorlanacaklar. Yeşil dönüşüm sürecinde en önemli konularımızdan biri ise yenilenebilir enerji kaynakları. Dünyadaki sera gazı emisyonlarının yüzde 55’i enerji üretiminden ve dağıtımından kaynaklanıyor”, dedi.

Türkiye’de ilk: Yenilenebilir Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği

Sektör temsilcilerinin amacının şu anda dağınık vaziyette olan yenilenebilir enerji ekipmanları ihracatçılarını aynı çatı altında toplayarak güçlerini birleştirmelerini sağlamak olduğunu söyleyen Eskinazi:

“Biz de sektör temsilcilerimizle aynı düşüncedeyiz. Bu çerçevede Türkiye’nin ilk Yenilenebilir Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin kurulmasına yönelik çalışmalarımıza başladık. Önümüzdeki dönemde detaylı bir çalışma yapmamız gerekiyor. Çünkü, yenilenebilir enerjide bir gümrük tarifesi bulunmuyor. Örneğin, bir rüzgâr türbininde kullanılan bir motor parçası yenilenebilir enerji ekipmanı olarak görülmüyor, yani bunu ayrıştıracak bir tarife yok” dedi.

Dr. Ömer Erdem: YEKA ile toplamda 7.000 MW’ı aşan portföy

Dr. Ömer ErdemEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Dr. Ömer Erdem, Ege İhracatçı Birlikleri’nin Sürdürülebilirlik Manifestosunun önemine vurgu yaparak, enerji verimliliğiyle ilgili maddelerin hayata geçmesi için çalıştıklarını belirttikten sonra şunları ifade etti:

“Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında geliştirilen, yenilenebilir enerji alanında teknoloji transferinin, yerli üretimin ve kurulu güç hedeflerinin gerçekleşmesine önemli katkı sağlayan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli kapsamında 2017’den beri 2.850 MW rüzgâr, 2.300 MW güneş enerjisine dayalı olmak üzere toplam 5.150 MW büyüklüğünde yarışma yapılmıştır. Yakın dönemde yapılması planlanan yeni YEKA yarışmaları ile birlikte toplamda 7.000 MW’ı aşan bir portföye ulaşmış olacağız”.

5 milyar ABD dolarlık yatırım hayata geçiriliyor

“Geçtiğimiz aylarda EPDK tarafından yenilenebilir kaynaklar için tahsis edilen ilave 2.787 MW’lık kapasite sayesinde, önümüzdeki 1,5 – 2 yıl içinde yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırım hayata geçirilerek, ülke ekonomisine ve istihdama önemli katkı sağlanacaktır. Şu an yapılan yatırımların tamamı yenilenebilir enerji üzerine” diye konuşan Erdem, Milli Enerji ve Maden Politikasının ilan edildiği 2017 yılı başından 2022 yılı Nisan ayı sonuna kadar olan süreçte devreye alınan elektrik kurulu gücünün yaklaşık %75’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunun bilgisini paylaştı.

“2020 yılı başından 2022 yılı Nisan ayı sonuna kadar olan süreçte devreye alınan elektrik kurulu gücünün ise %95’i yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşmaktadır. 2021 yılı sonu itibarıyla ülkemiz toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünde Dünya genelinde 12. sırada, Avrupa genelinde ise 5. sırada yer almaktadır. Önümüzdeki dönemde gündeme gelecek olan sınırda karbon vergisi gibi uygulamalara yönelik enerji alanında gerekli tedbirleri alıyoruz. Tüketicilere yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi kullandığını belgeleme imkânı sunan Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi ile bu sistemin işletileceği Organize YEK-G Piyasası geçtiğimiz yıl devreye alınmıştır.”

Türkiye Ulusal Enerji Planı birkaç ay içinde yayımlanacak

EİB Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilirlik ZirvesiSanayicilerin karbon ayak izlerini sıfırlamalarına destek olması ve maliyetlerini düşürmeleri adına elektrik bağlantı güçlerinin iki katına kadar lisanssız şekilde güneş ve rüzgâr santrali kurmalarının önünün açıldığını söyleyen Erdem:

“Bakanlığımızın bu yıl içinde yayımlamayı planladığı bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. Elektrik Piyasası Kanunu ve Doğal Gaz Piyasası Kanununda yapılan değişikliklerle Bakanlığımıza uzun dönemli Türkiye Ulusal Enerji Planı çalışmasının hazırlanması ve yayımlanması görevi verilmiştir. 2053 yılı hedefleri doğrultusunda çalışılmakta olan söz konusu planın birkaç ay içinde yayımlanması öngörülmekte olup çalışma kapsamında uzun dönemli enerji arz-talep senaryoları hazırlanmaktadır. Hazırlanan uzun dönemli senaryolar neticesinde, ülkemizin enerji konusundaki hedeflere ulaşma noktasında atılması gereken adımlar belirlenecektir. Yenilenebilir enerji yatırımlarının sürdürülebilir şekilde devam etmesi konusunda sektörümüze ve sanayicilerimize Bakanlık olarak tüm desteği verdiğimizi ve vereceğimizi ifade etmek isterim” dedi.

Alper Kalaycı: 2030 hedefine 2023’te ulaşacağız

Alper KalaycıTürkiye’nin COP26 kapsamında 2030 ulusal katkı beyanına dikkat çeken ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, rüzgâr enerjisi kurulu gücü hedefinin 16 bin MW, güneş enerjisi kurulu gücü hedefinin 10 bin MW olduğuna değindi.

“Şu an güneş enerjisinde 8 bin 400-500 megawattayız. Böylelikle 2030 hedefine 2023’te ulaşacağız. Rüzgâr enerjisindeki 16 bin MW hedefe ise 2026’da erişiyoruz. Sanayiciler, ürün yapan aksam üreten firmalarımızda çok ciddi bir potansiyel var. Elektrik tüketen sanayicide ise firmalarını yenilenebilir enerjiye göre revize etme konusunda ciddi bir iştah var.”

Altan Denizsel: Atıkları doğru yöntemlerle ekonomiye kazandırabiliriz

Altan DenizselBiyogazder Başkanı Altan Denizsel, “Hedefimiz Türkiye’deki atıkların ekonomiye nasıl kazandırılacağının yöntemlerini artırmak. Türkiye’de her gün 500 bin ton inek atığı, 35 bin 40 bin ton tavuk dışkıları, 110 bin ton şehir çöpü, 8 milyon ton şehir suyu atığı vardır evsel olarak. Mezbaha atıkları işleme fabrikalarının atıkları, hal atıkları gibi birçok atık var. Önümüzdeki süreçte enerjiniz olsa bile her gün bu atığı doğru bir şekilde yönetemezseniz hiçbir şeyi yönetemeyeceksiniz. Atıkları her gün doğru yöntemlerle ekonomiye kazandırmamız gerekiyor” dedi.

Hüseyin Devrim: Türkiye hidrojen yol haritası açıklanıyor

Hüseyin DevrimTeksis İleri Teknolojiler Genel Müdürü Hüseyin Devrim, “Hidrojen enerjisi dünyada yeni bir konsept. Kuzey Avrupa ülkeleri ileride. Uzakdoğu’da Japonya ve Kore çok iyi. ABD’de de nispeten iyi. Önümüzde iki tarih var; 2030 ve 2050. Karbonsuzlaşmanın özünde elektrifikasyon var. Hidrojen enerjisinde üretim ve tüketimde karbon salınımı olmuyor ve bu bir ekosistem doğuruyor. Ür-Ge çalışmaları yapıp ürünleri geliştirmemiz gerekiyor. Dünyada 70 milyon ton hidrojen kullanımı var; ağırlıklı olarak fosil yakıt doğalgaz, kömür, yüzde 3’ü yeşil hidrojen. Otomotiv için ulaşım için çok önemli. Karbon salınımının yüzde 30’u ulaşımdan geliyor” dedi.

Hüseyin Devrim şunları ekledi: “Herkes 15 yıl sonra Almanya’nın ne kadar yeşil hidrojene ihtiyacı olduğunu biliyor. Üretimden dağıtıma kadar bütün herşey planlı. Cumhurbaşkanlığı nezdinde çalışma grubu oluşturuldu ve bu kapsamda politikalar oluşturuldu. Bu yıl içerisinde Türkiye hidrojen yol haritasının açıklanmasını bekliyoruz. Hidrojen enerjisi yeni iş kolları meydana getirecek. Yeşil hidrojeni üretmek için yeşil elektriğe ihtiyaç var”.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.