Lityum üretimi

Vazgeçilmez pil hammaddesi lityum üretiminde dünyanın en büyük rezervine sahip Şili’de önemli gelişmeler var. Şili, lityum üretimi için modelini dönüştürüyor ve hükümet, özel şirketlerle yeni sözleşmelerde çoğunluk hisselerinin sahibi oluyor.

Şili başkanı Gabriel Boric
Şili başkanı Gabriel Boric

Şili başkanı Gabriel Boric, Şili’nin kaynaklarından daha adil bir zenginlik dağılımı arayışıyla ülkenin temiz enerji geçişindeki büyük oyuncu konumunu riske atmadan ince bir çizgi üzerinde yürümeye çalışıyor. Otomotiv dünyası lityuma her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu anda, lityum üretiminde dünyanın en büyük ikinci üretimine sahip Şili, devlet yönetimli sisteme geçiyor. Bu gelişmeler dünya pil tedarik zincirindeki en yüksek değere sahip lityumun erişiminde sorunlar yaratabilir.

Para korkaktır

Kanadalı madencilik milyarderi Robert Friedland bu hafta, Şili’nin yeni çerçevesinin yatırımı caydıracağını öngörerek paranın korkak olduğunu ve hızla konum değiştirebileceğini belirtti. Şili’nin süre gelen lityum üretim modelinde, şirketler işletme sözleşmeleri imzalar ve kotalar tahsis edilirdi. Lityum üretimi için hükümete ödenen telif hakları, lityum ihracat fiyatının %40’lık oranında küresel olarak en yüksek değerdeydi. Tek bir tuz düzlüğünde sadece iki işlemle, Şili küresel üretim payını, Arjantin gibi daha yatırımcı dostu kurallara sahip ülkelere kaptırdı. Yeni devlet mülkiyeti modelinin nasıl çalışacağına dair belirsizlik Global Lityum danışmanlık şirketi kurucusu Joe Lowry’ye göre “büyük bir olumsuzluk” yaratmakta.  Şili’nin kuzey çölünde dünyanın en büyük tuzlu su işletmesini yürüten SQM’nin hisseleri, Boric’in yeni stratejisini açıkladığı 21 Nisan’da rekor düşük seviyede yüzde 19 düştü. Diğer üretici olan Albemarle Corp. ise yüzde 10 düşüş yaşadı.

Şili’nin sosyal hizmetler için madencilik gelirlerini kullanma planı

Şili başkanı Boric, madencilik rüzgarından daha büyük bir pay arayarak okullar, hastaneler, yollar ve köprüler için fon sağlamayı ve 2019’da patlak veren sosyal protestoların baskısıyla gelir dağılımındaki eşitsizlerin üstüne gitmeyi planlamakta. Boric’in  yeni modeli, dünyanın en kuru yerlerinden birinde, daha az su kullanımı gerektiren ancak sınamamış ve başlangıçta daha düşük verim anlamına gelen yeni bir üretim tekniği seçip, sürdürmeyi gerektirecek.

Şili’nin lityum üretim modelindeki belirsizlikler artıyor

Albemarle'in Atacama Çölü'ndeki lityum üretim madeniŞili hükümeti, SQM ve Albemarle ile var olan mevcut düzenlemelere saygı göstereceğini belirtti. Bu şirketler Tesla Inc. ve Güney Koreli batarya üreticisi LG Energy Solution Ltd. gibi küresel lider markalara hammadde sağlıyor. Hükümet, iki öncü şirkete iki seçenek sunuyor: sözleşmelerinin geri kalanında tam kontrolü elinde tutarak risk altında olmayı sürdürmek veya devletin daha erken bir zamanda çoğunluk hissesini almasına izin vererek daha uzun süre çalışmaya devam etmek.

SQM, sözleşmesinin 2030’da sona ereceği ve yeni model altında üretime devam etmek için bir anlaşma hedefinde. Albemarle sözleşmesinin 2043’te sona ermesi nedeniyle daha fazla esnekliğe sahip.

Belirsizliklerin devam etmesi durumunda, Citigroup analistlerine göre yatırımcılar, Avustralyalı ve Kanadalı şirketlere sermaye yönlendirebilir. Arjantin, Şili’den değişen lityum üretimi anlayışıyla kaçacak sermayelerin olası cazibe noktası olarak görülüyor.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse “Afganistan 1 trilyon dolar değerinde lityum rezerviyle ilgi çekiyor” başlıklı makalemizi de ziyaret ediniz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.