Galata Wind Yeşil Kredi Proparco Türkiye Yenilenebilir Enerji Taşpınar Hibrit GES Projesi

Galata Wind (IST: GWIND), Proparco ile 25 milyon dolarlık yeşil kredi anlaşması imzalıyor.

Yenilenebilir enerji yatırımları konusunda öncülerinden Galata Wind, sürdürülebilir enerji projelerini desteklemek amacıyla Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)’nın özel sektör kolu olan Proparco ile 25 milyon dolar değerinde bir yeşil kredi anlaşmasına imza attı. Bu iş birliği, Proparco’nun Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörüne yaptığı ilk doğrudan yatırım olacak.

Sürdürülebilir enerjiye yatırım

Galata Wind, bu finansmanla, Taşpınar Hibrit Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesinin genişletilmesi ve daha da önemlisi, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin üretim kapasitesini artırma hedeflerini gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Yeşil kredinin önemi

Galata Wind CEO’su Burak Kuyan’ın vurguladığı gibi, bu finansman, şirketin 2030 yılına kadar yurt içi ve yurtdışında gerçekleştirmeyi planladığı, toplamda yaklaşık 700 milyon dolar değerindeki rüzgar, güneş ve depolama projeleri için önemli bir kaynak sağlıyor. Bu projelerle Galata Wind, enerji üretim portföyünü 1.000 MW’a çıkarmayı hedefliyor.

Galata Wind Yeşil Kredi Proparco Türkiye Yenilenebilir Enerji Taşpınar Hibrit GES ProjesiTürkiye’nin enerji geleceğine katkı

Proparco CEO’su Françoise Lombard, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki potansiyeline ve bu alanda yapılan yatırımların önemine dikkat çekerek, bu anlaşmanın Türkiye’nin doğal gaz bağımlılığını azaltma ve enerji dönüşümünü hızlandırma çabalarına destek olacağını belirtti.

Yenilenebilir enerji projelerinin finansmanında yeni dönem

Doğan Yatırım Bankası’nın bu anlaşmadaki rolü de büyük önem taşıyor. Banka, Galata Wind’in yenilenebilir enerji projelerini finanse ederek Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasına ve düşük karbonlu bir ekonomiye geçişine olanak tanıyan bu iş birliğinde finansal danışmanlık ve koordinasyon görevini üstleniyor.

Bu iş birliği, Galata Wind’in yenilenebilir enerji sektöründeki liderliğini pekiştirirken, Proparco’nun da Türkiye’deki yeşil enerji projelerine olan desteğini gösteriyor. Taşpınar Hibrit GES projesi, hem rüzgar hem güneş enerjisi olmak üzere iki yenilenebilir enerji kaynağını birleştirerek, Türkiye’nin enerji ihtiyacını sürdürülebilir bir şekilde karşılamayı hedefliyor.

Galata Wind Yeşil Kredi Proparco Türkiye Yenilenebilir Enerji Taşpınar Hibrit GES ProjesiFinansal güç ve büyüme

Galata Wind, yenilenebilir enerji alanında öncü adımlar atarak sadece çevreye olan katkılarıyla değil, aynı zamanda finansal performansıyla da dikkat çekiyor. Şirket, 2023 yılında Türkiye Finansal Raporlama Standartları ve Sermaye Piyasası Kurumu yönergelerine uyum sağlayarak enflasyon muhasebesine geçiş yaptı ve bu stratejik karar, finansal tablolarında gözle görülür bir iyileşmeye yol açtı.

Enflasyon muhasebesine geçiş, Galata Wind’in konsolide gelirlerinde %26, FAVÖK’ünde %12 ve Vergi Öncesi Kar’ında %13’lük bir artış sağladı. Ancak, bu uygulamalar aynı zamanda net dönem karında %135’lik bir düşüşe neden olarak 623,5 milyon TL olarak kaydedildi. Bu durum, ekonomik dalgalanmalara rağmen şirketin finansal stratejilerinin ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor. Galata Wind CEO’su bu finansal başarıyı, “Mevcut ekonomik koşullara rağmen, şirketimizin kararlı büyüme stratejisi ve yenilikçi finansal yaklaşımlarıyla başarılı bir performans sergilemeye devam ediyoruz.” sözleriyle özetliyor.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse Galata Wind, Taşpınar Rüzgar Santrali’nde kapasiteyi arttırıyor başlıklı makalemiz de inceleyebilirsiniz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.