BİR grup Avrupa şirketi Kuzey Denizi’nde yapay ada oluşturarak rüzgar ve güneş enerjisi üretecek.
Danimarka’nın Energinet şirketiyle Alman ve Hollanda ortaklığı olan TenneT şirketi Paris Anlaşması uyarınca iklim değişikliği konusundaki 2050 hedeflerine ulaşmak için işbirliği yapacak. Energinet ve TenneT şirketleri, üç taraflı bir anlaşma imzalamak üzere önümüzdeki hafta Brüksel’de yapılacak Kuzey Denizi Enerji Forumu’nda Avrupa Enerji Sorumlusu Maros Sefcovic ile bir araya gelecek.
Enerji adası olarak tanımlanan proje 2.5 kilometrekarelik alanda gerçekleştirilecek. Proje aynı zamanda Kuzey Denizi Rüzgar Enerjisi Merkezi olarak da biliniyor. Merkezde liman, uçak pisti, güneş enerjisi santrali ve suni gölet ile birlikte yerleşim alanları bulunacak. Yatırım maliyeti yaklaşık 1.3 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

80 MİLYON AVRUPALIYA UCUZ ELEKTRİK
Enerji adasının İngiltere’nin doğu kıyısından yaklaşık 62 mil uzaktaki Dogger Bank’ta seçilmesinin nedeni ise buranın merkezi konumda olmasının yanısıra, sığ suları nedeniyle offshore rüzgar santrali kurmaya uygun olması. Enerji adasında üretilecek elektrik, sualtı iletim hatlarıyla Birleşik Krallık, Hollanda, Danimarka, Almanya, Norveç ve Belçika’nın şebekelerine bağlanacak. Bu ülkelerde potansiyel olarak 80 milyon insanın enerji ihtiyacını karşılayabileceği öngörülüyor. Bu sayede ülkeler arası enerji ticareti kolaylaşacak.
Yapay adada yapılacak dev santraller ölçek ekonomisi sayesinde elektriği daha ucuza üretebilecek. Energinet’in CEO’su Peder Ostermark Andreasen, “Yenilikçi ve büyük ölçekli projelere ihtiyaç duyuyoruz, böylece açık deniz rüzgarı gelecekteki enerji arzımızda daha da büyük bir rol oynayabilir” diyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.