İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen COP29 Zirvesi’nde konuştu. İmamoğlu, iklim değişikliğinin en çok yoksul ve savunmasız kesimleri etkilediğini vurgulayarak, “16 milyonluk bir şehrin belediye başkanı olarak misyonum, kimseyi geride bırakmamaktır” dedi.

COP29 Zirvesi ve İmamoğlu’nun katılımı

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 29. Taraflar Konferansı (COP29), 11-22 Kasım 2024 tarihleri arasında Bakü’de gerçekleştiriliyor. İmamoğlu, “Yerel Yönetim ve Belediye Eylemi Oluşumu’nun (LGMA) Dünya İklim Eylem Zirvesi’ne Yanıtı” başlıklı oturum serisinin “Kentsel Liderlik” panelinde konuştu. Panelde, Local Governments for Sustainability (ICLEI) yöneticisi Yunus Arıkan moderatör olarak yer alırken, Niterói (Brezilya) Belediye Başkanı Axel Grael, Tiran Belediye Başkanı Erion Veliaj ve Tokyo Valisi Yuriko Koik de konuşmacı olarak katıldı.

COP29 Bakü'de Ekrem İmamoğlu'nun iklim krizi konuşması İklim krizinin yoksullara etkisi ve İstanbul’un iklim taahhütleri Ekolojik adalet, yeşil tahvil ve İstanbul’un sürdürülebilir projeleriKüresel çalkantılar ve iklim krizi

İmamoğlu, dünyanın küresel çalkantılar çağında yaşadığını belirterek, Ukrayna, Gazze ve Lübnan’daki savaşlar, aşırı yoksulluk ve şehirleri etkileyen iklimle bağlantılı felaketlere dikkat çekti. Son dönemde İspanya’da yaşanan sel felaketlerinden etkilenenlere başsağlığı dileyen İmamoğlu, Brezilya’daki tarihi seller, Tokyo’daki ölümcül sıcak hava dalgaları, Arnavutluk ve Türkiye’deki orman yangınlarının iklimle bağlantılı krizlerin endişe verici bir sıklıkla gerçekleştiğini gösterdiğini ifade etti. İstanbul’un Avrupa’nın iklim açısından en kırılgan kıyı şehri olarak belirlendiğini ve hem kuraklık hem de sel ile karşı karşıya olduğunu belirten İmamoğlu, bu çevresel felaketlerin hepimiz için bir uyarı niteliğinde olması gerektiğini söyledi.

İstanbul’un iklim eylemleri ve başarıları

İstanbul’un iklim taahhütlerini güçlendirdiğini ve karbon nötr hedefini 2050’den 2030’a çektiğini belirten İmamoğlu, “Adil, yeşil ve yaratıcı” bir İstanbul vizyonu doğrultusunda Yeşil Şehir Eylem Planı ve Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı gibi stratejik eylemleri hayata geçirdiklerini ifade etti. Son beş yılda yaklaşık 90 kilometrelik yeni metro hatları ekleyerek sürdürülebilir toplu taşıma dönüşümünü gerçekleştirdiklerini ve 2019’dan bu yana kamu kullanımına sunulmak üzere 13 milyon metrekare yeşil alan oluşturduklarını belirten İmamoğlu, bu çabaların Karbon Saydamlık Projesi’nde “A” derecesi ve 2024 Tek Gezegen Şehir Yarışması küresel ödülünü kazandırdığını söyledi.

COP29 Bakü'de Ekrem İmamoğlu'nun iklim krizi konuşması İklim krizinin yoksullara etkisi ve İstanbul’un iklim taahhütleri Ekolojik adalet, yeşil tahvil ve İstanbul’un sürdürülebilir projeleriFinansmanın önemi ve sosyal adalet vurgusu

İmamoğlu, finansmanın kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, İBB’nin Türkiye’nin ilk yerel yönetim Yeşil Tahvili’ni ihraç ederek dünya genelinde 200’den fazla yatırımcıdan 715 milyon dolar topladığını ve dönüştürücü projeleri finanse etme imkânı bulduğunu belirtti. Ancak, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerin daha fazla ve yenilikçi kaynağa doğrudan erişime ihtiyacı olduğunu ifade eden İmamoğlu, küresel hedeflere ulaşmak için sürdürülebilir altyapıya yıllık yaklaşık 7 trilyon dolar yatırım gerektiğini söyledi. İklim eyleminin sosyal adalet olmadan eksik kalacağını belirten İmamoğlu, ekolojik adaletin sosyal adalet ve demokratik siyasetle yakından ilişkili olduğunu ve vatandaşları sürece dâhil etmenin önemini vurguladı.

Bakü’deki ziyaretler

Panelin ardından Türkiye’den gelen basın mensuplarının ve Azerbaycan medyasının sorularını yanıtlayan İmamoğlu, COP29 Türkiye pavyonunu da ziyaret ederek katılımcılarla anı fotoğrafları çektirdi. Merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in Bakü’deki kabrini ziyaret eden İmamoğlu, anıt mezara çelenk koyup dua etti. Ayrıca Bakü Türk Şehitliği’ni de ziyaret etti.

İlgili Yeşil Haber yazıları

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Yeşil Haber (@yesilhabernet)’in paylaştığı bir gönderi

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.