Fosil Yakıt

Birçok ülke tarafından desteklenen ve Fosil Yakıtların Yayılmasını Önleme Anlaşması (Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty) kapsamında Carbon Tracker ve Global Energy Monitor tarafından geliştirilen veri tabanı, küresel fosil yakıt rezervleri ve üretiminden kaynaklanan toplam sera gazı emisyonlarını tahmin etmeyi ve kalan karbon bütçesi üzerindeki etkisini göstermeyi hedefliyor.

Veri tabanı kamuya açık şeklide yayınlanıyor ve hükümetlerin fosil yakıtlardan enerji dönüşümünü daha iyi yönetmek ve Paris Anlaşması hedeflerine uygun olarak bilinçli politika kararları almalarına yardımcı olacak bir araç görevi görmesi bekleniyor.

3,5 trilyon tonun üzerinde emisyon çıkacak

İklim değişikliği ile mücadele çabaları petrol, gaz ve kömür talebini ve tüketimini azaltmaya odaklanmış durumda. Örneğin Paris Anlaşması, bu yakıtların küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 75’inden fazlasını oluşturmasına rağmen fosil yakıt üretiminden bahsedilmiyor.

Küresel Fosil Yakıtlar Veri Tabanı verilerine göre, dünya rezervlerinin üretilmesinin ve yakılmasının 3,5 trilyon tonun üzerinde sera gazı emisyonuna yol açacağını, bunun da 1,5 derece hedefi için kalan karbon bütçesinin yedi katından fazla ve sanayi devriminden bu yana üretilen tüm emisyonlardan daha fazla olduğunu gösteriyor.

En büyük emisyon kaynağı Suudi Arabistan’da

Veri Tabanı, küresel üretimin yüzde 75’ini kapsayan 89 ülkedeki 50 binden fazla saha için veri içeriyor.  Diğer göstergelerin yanı sıra, ABD ve Rusya’nın her birinin, diğer tüm ülkeler üretimi derhal durdursa bile, tüm küresel karbon bütçesini aşacak kadar fosil yakıt rezervine sahip olduğunu gösteriyor. Veri tabanı kapsamındaki 50 bin saha arasında en güçlü emisyon kaynağı, her yıl yaklaşık 525 milyon ton karbon emisyonu üreten Suudi Arabistan’daki Ghawar petrol sahası olarak yer alıyor.

Veri tabanı niçin önemli?

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırılması isteniyorsa yeni fosil yakıt sahaların geliştirilemeyeceğini ve bazı mevcut sahaların erken emekli olacağını gösteriyor. Ancak politika yapıcılar ve sivil toplum, bu aşamalı kesintinin nasıl yönetileceğine dair verilerden yoksun. Küresel Fosil Yakıtlar Veri Tabanı bu veri boşluğunu doldurmak için oluşturuldu.

Bu, dünya çapında fosil yakıt üretimi ve rezervlerinin karbon bütçesi üzerindeki etkilerini izleyen ilk halka açık veri tabanı. Veri tabanı tamamen politikadan bağımsız ve varsayım ve hesaplamalarında tamamen şeffaftır ve zamanı geldiğinde uluslararası iklim politikası oluşturma sürecinde resmi olarak yer alacağı umuluyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.