Rüzgar Türbini Rekoru Goldwind GWH252-16MW deniz üstü rüzgar türbini

Dünyanın en büyük rüzgar türbini, tek bir günde üretilen enerji rekorunu kırdı ve Çin’in Fujian Eyaleti kıyılarında devasa boyutlarıyla dikkat çekiyor.

Dünya enerji sahnesindeki dikkat çekici bir gelişme, Goldwind GWH252-16MW adlı devasa rüzgar türbininin rekorları alt üst etmesiyle gerçekleşti. Çin’in güneydoğusundaki Fujian Eyaleti sahillerinin hemen açıklarında yer alan bu koca türbin, 252 metre çapıyla denizin üstünde yükseliyor.

1 Eylül’deki muazzam üretim

1 Eylül tarihinde, bu devasa türbin – ki çapı tam 252 metre – Güneydoğu Çin’i vuran bir tayfun sırasında tam 384.1 megavat saat (MWh) enerji üretti. Bu, yaklaşık 170,000 evi, 38 milyon LED lambayı veya bir elektrikli araçla 2.2 milyon kilometre yol almayı beslemek için yeterliydi. Bu, Ağustos ayında Danimarka’da belirlenen önceki rekor olan 364 MWh’yi aşıyor.

Rüzgar Türbini Rekoru Goldwind GWH252-16MW deniz üstü rüzgar türbiniGoldwind Türbini nasıl tayfun şartlarında çalışabilir?

Birçok rüzgar türbini, tayfun koşullarında çalışamazken Goldwind, kanatlarını yüksek hızlara ulaşıldığında gerçek zamanlı olarak ayarlayabilir, bu da enerji üretimini sürdürebilmesini sağlar.

Goldwind’den bir sözcü, “Ana kontrol programı, pitch sistemi ve jeneratörler gibi kritik bileşenleri yakından takip ediyoruz ve işletimsel güvenliği sağlayarak güç kısıtlamalarını yavaşça kaldırmayı planlıyoruz” dedi ve bu teknolojinin önemini vurguladı.

Rüzgar enerjisinde dünyanın lider ülkeleri hangileri?

2021 yılında Çin, son beş yıl içinde tüm dünyada en fazla offshore rüzgar enerjisi üretim kapasitesini kurarak öne çıktı. Çin, 2022 yılında toplam küresel offshore rüzgar enerjisi kapasitesinin %49’unu tek başına karşıladı; bu oran, Avrupa’nın %47’lik değerini aştı.

Ülke ayrıca dünyanın en büyük rüzgar enerjisi çiftliğini planlıyor, bu tesis Norveç’in tamamını besleyecek kadar büyük olabilir. Proje çalışmalarının 2025 öncesinde başlaması planlanıyor. Ancak, Greenpeace Doğu Asya’dan üst düzey politika danışmanı Li Shuo uyarıyor: “Çin, küresel enerji sektörü konusunda dev bir oyuncu.” “Çin, şüphesiz ki küresel yenilenebilir enerji genişlemesini öncülük etti. Ancak aynı zamanda ülke, kömür projelerinin onayını hızlandırıyor.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.