COP28 yenilenebilir enerji hedefi 2030 yenilenebilir enerji kapasitesi 1,5°C iklim değişikliği sınırı

Gelecek ay Dubai’de gerçekleşecek olan COP28 iklim zirvesi öncesinde, yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030’a kadar üçe katlanması için çağrıda bulunuldu.

COP28 yenilenebilir enerji hedefi 2030 yenilenebilir enerji kapasitesi 1,5°C iklim değişikliği sınırıCOP28 iklim zirvesinin başkanlığı ve iki yenilenebilir enerji organizasyonu, global ısınmanın 1,5°C’yi aşmaması için yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030’a kadar üçe katlanması gerektiğini belirtti. Bu hedef, 2015 Paris Anlaşması ile belirlenen sıcaklık sınırlarını korumak adına atılan adımların bir parçası.

2030 Hedefi: 11,000 GW kapasite

Birleşik Arap Emirlikleri’nin COP28 Başkanlığı, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve Global Yenilenebilir Enerji İttifakı, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin “11,000 GW”ya ulaşması gerektiğini ortak bir raporla açıkladı. G20 ülkeleri, bu hedefin arkasında duran büyük ekonomiler arasında yer alıyor.

CO2 emisyonları ve iklim değişikliği riski

Bilim insanları, CO2 emisyonlarını azaltmada hızlı bir aksiyon alınmazsa, önümüzdeki on yıl içerisinde 1,5°C sıcaklık artışının aşılacağına dikkat çekiyor. Bu da insanlar, ekosistemler ve vahşi yaşam üzerinde daha ciddi iklim değişikliği etkileri yaratabilir.

Temiz enerjiye geçişin önemi ve fosil yakıtlar

COP28 toplantılarında bir anlaşma sağlamak her zaman kolay olmayabilir. Avrupa ülkeleri ve iklim değişikliğinden daha fazla etkilenen ülkeler, temiz enerjiye geçişin yanı sıra fosil yakıtlardan uzaklaşılmasının da şart olduğunu savunuyorlar.

COP28 Zirvesi ve yenilenebilir enerji taahhütleri

Avrupa Birliği’nin iklim politikası şefi Wopke Hoekstra, “Sadece yenilenebilir enerji hedefiyle COP zirvesini başarılı olarak nitelendiremeyiz,” dedi. Fosil yakıtlardan elde edilen enerjiye bağımlı ülkelerin bu taahhütlerde bulunmada direnç göstermesi, zirvede anlaşma sağlamanın zor olabileceğini işaret ediyor.

Enerji etkinliği ve farkındalık

Rapor, enerji verimliliğinin iki katına çıkarılmasını ve bu konuda belirli zaman dilimleri, mali teşvikler ve farkındalık kampanyaları oluşturulmasını öneriyor. Bu çabalar, Türkiye dahil tüm dünyanın iklim değişikliğiyle mücadelesinde hayati bir rol oynamakta.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.