İngiliz petrol ve gaz şirketi BP müşterileri için çözümler sunmaya odaklı entegre bir enerji şirketine dönüşmeyi planlarken, bu stratejide düşük karbonlu yatırımlar kilit rol oynayacak. BP bu plan uyarınca 2030 yılına kadar bir yandan petrol ve gaz üretimini yüzde 40 azaltmayı, diğer yandan 50 GW yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

Şirketten plana ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi : “Yeni stratejimizin net sıfır karbon hedefimizi eyleme dönüştürmek için bize kapsamlı ve tutarlı bir yaklaşım sağladığına inanıyoruz. Önümüzdeki 10 yıl, iklim değişikliğiyle mücadelede dünya için kritik önem taşıyor ve küresel enerji sistemlerinde gerekli değişikliği sağlamak için herkesin harekete geçmesi gerekecek.”

5 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Stratejinin bir parçası olarak BP, yenilenebilir enerji, hidrojen, biyoenerji ve karbon tutma, kullanım ve depolama (CCUS) dahil olmak üzere düşük karbonlu enerji yatırımlarını 2030 yılından itibaren yıllık 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Mevcut durumda bu rakam yıllık yaklaşık 500 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. Şirket bu arada, 2019’da 2,6 milyon varil petrole denk gelen petrol-gaz üretimini günde yaklaşık 1,5 milyon varil petrole eşdeğer noktaya düşürecek. 2019’da 1.7 milyon varil olan şirketin rafinaj üretiminin de  günde 1,2 milyon varile (mmb/g) düşmesi öngörülüyor.

GÜNDE 70 BİN ELEKTRİKLİ ARAÇ

Verilen bilgiye göre, yeni stratejide belirlenen diğer hedefler arasında şarj noktalarında günde 70 bin elektrikli aracın (EV) üzerinde bir sayıya ulaşmak  ve küresel müşteri etkileşimlerini günde 20 milyona çıkarmak yer alıyor. Şirket ayrıca biyoenerji üretimini günde 100 bin varilin üzerine çıkaracak. BP 10-15 büyük şehir ve üç ana endüstri ile enerji ortaklıkları oluşturmayı hedefliyor.

BP’nin planı, inorganik yatırım dahil olmak üzere yıllık sermaye harcamasını 2025 yılına kadar 14 ila 16 milyar ABD Doları arasında tutmayı öngörüyor. Bu dönemde 25 milyar dolar tutarında da mevcut yatırımlardan gelir hedefleniyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.