Biotrend 2024 ilk çeyrek finansal sonuçlar Biotrend Freepoint stratejik ortaklık Biotrend plastik ileri dönüşüm

Biotrend (IST: BIOEN), 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre net karını %67 artırarak 558 milyon TL net kar açıkladı.

Ayrıca, plastik kirliliğine karşı mücadelesini güçlendirmek amacıyla Freepoint Eco-Systems International Ltd. ile stratejik bir ortaklık kurdu.

Finansal performans ve sürdürülebilirlik hedefleri

Biotrend, 2024 yılının ilk çeyreğinde güçlü bir finansal performans sergileyerek 558 milyon TL net kar elde etti. Bu sonuç, geçen yılın aynı dönemine göre net karını %67 artırarak ve %92 net kar marjı ile gerçekleşti. Şirket, elektrik üretiminin %99,24’ünü eski YEKDEM tarifesiyle satarak verimliliğini maksimize etti ve 2022 yılından 2024 yılının ilk çeyrek sonuna kadar 7,3 milyon ABD Doları karbon kredisi geliri elde ederek sürdürülebilirlik taahhüdünü pekiştirdi/

Dönem Net Kar (Milyon TL) Net Kar Marjı
2023 1Ç 334 %42
2024 1Ç 558 %67

Biotrend 2024 ilk çeyrek finansal sonuçlar Biotrend Freepoint stratejik ortaklık Biotrend plastik ileri dönüşümPlastik kirliliğine karşı stratejik ortaklık

Biotrend, plastik kirliliğine karşı mücadelesini güçlendirmek için Freepoint Eco-Systems International Ltd. ile stratejik bir ortaklık kurdu. Bu ortaklık sayesinde plastik ileri dönüşüm endüstrisindeki yatırımlarını Türkiye, Balkanlar ve Orta Asya gibi ülkelerde genişletecekler. Atık plastiklerin orijinal hammaddesine dönüşümünü sağlayacak projeler gerçekleştirerek döngüsel ekonomi alanındaki varlıklarını güçlendirecekler.

İleri dönüşüm tesisleri ve üretim kapasitesi

Bu işbirliği ile, atık plastiği kimyasal ileri dönüşüm yoluyla, yeni plastik yapımında kullanılan reçineler de dahil olmak üzere petrokimyasal ürünlerin üretiminde hammadde olarak kullanılan nafta ikamesi bir ürün olan piroliz yağına dönüştürülecek. Biotrend, İzmir Aliağa’da kurulacak olan yılda 60 bin ton işleme kapasitesine sahip gelişmiş bir plastik ileri dönüşüm tesisi inşa etme ve işletme deneyimini getirirken, Freepoint Eco-Systems ise büyük ölçekli, gelişmiş plastik ileri dönüşüm tesisleri inşa etme, işletme ve sahip olma konusunda uzmanlaşmış bir şirket olarak bu işbirliğine katkı sağlayacak.

Ortaklık ve yatırım detayları

Bu girişim, 50/50 ortaklığa dayanan bir yapıya sahip olacak ve gelecekteki projeleri geliştirmek ve işletmek için ortak bir yatırım şirketi kurulacak. Durum tespit çalışmasının tamamlanmasının ardından Freepoint Eco-Systems, tahsisli sermaye artırımı yoluyla Biotrend hisselerinin yaklaşık %10’unu satın alacak. Biotrend, bu sermaye artırımından elde edilen geliri İzmir Aliağa tesisini de içeren ileri dönüşüm tesislerinin geliştirilmesi ve finansmanı için kullanacak.

Biotrend CEO’sunun açıklamaları

Biotrend 2024 ilk çeyrek finansal sonuçlar Biotrend Freepoint stratejik ortaklık Biotrend plastik ileri dönüşüm
Özgür Umut Eroğlu, CEO, Biotrend

Biotrend CEO’su Özgür Umut Eroğlu, “2024 yılı ilk çeyrek sonuçlarımız, alternatif enerji ve atık yönetimi alanlarındaki liderliğimizi açıkça gösteriyor. Sürdürülebilirlik ve yenilikçilik odaklı yatırımlarımızın meyvesini veriyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Freepoint ile yaptığımız önemli ortaklıktan duyduğumuz heyecanı da ayrıca ifade etmek isterim. Bu anlaşma, Biotrend’in plastik ileri dönüşüm sektöründeki lider konumunu güçlendirmemize ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmamıza yardımcı olacak” dedi.

Freepoint Eco-Systems Uluslararası Başkanı’nın görüşleri

Freepoint Eco-Systems Uluslararası Başkanı Oscar Gutierrez, “Plastik ileri dönüşüm ağımızı Türkiye, Balkanlar ve Orta Asya’ya genişletmek, plastik atık sorununun küresel ölçekte çözümüne katkıda bulunma çabalarımızda önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor. Biotrend ile kuracağımız ortaklık, çevreye fayda sağlayacak döngüsel ekonomi çözümlerinin geliştirilmesini hızlandırmak için gerekli plastik ileri dönüşüm altyapısını oluşturma hedefimizi paylaşıyor” şeklinde konuştu.

Freepoint Eco-Systems hakkında

Freepoint Commodities LLC’nin bir iştiraki olan Freepoint Eco-Systems International Ltd., müşterilerine çevre dostu ürünler ve çözümler sunmaktadır. Freepoint Eco-Systems ve ilişkili şirketleri ABD, Avrupa ve Asya’da ticari faaliyetlerde bulunmaktadır. Freepoint Eco-Systems, ABD’nin Ohio eyaletinde dünyanın en büyüklerinden biri olacak ve yaklaşık 90.000 ton atık plastiği dönüştürme kapasitesine sahip olacak tesisini 2024’ün sonlarında tamamlamayı planlıyor.

Biotrend hakkında

Biotrend, Nisan 2021’den bu yana “BIOEN” koduyla Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Şirket, Türkiye biyokütle pazarında en büyük oyunculardan biri konumunda ve 2024 yılının ilk çeyreği itibarıyla 118,4 MWe kurulu güç ve 181,2 MWe lisans gücü kapasitesine sahip.

Biotrend Yatırımcı Sunumu (31 Mart 2024), indirmek için tıklayınız.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse “Biotrend Çanakkale’de çöp gazından elektrik üretecek: Ayvacık projesi onaylandı” başlıklı makalemizi de ziyaret ediniz.


Yatırım Tavsiyesi Değildir

Bu makalede yer alan bilgiler, genel bilgilendirme amaçlıdır ve kesinlikle yatırım tavsiyesi olarak kabul edilmemelidir. Burada sunulan veriler ve görüşler, herhangi bir finansal yatırım kararı almadan önce bağımsız bir finansal danışmanlık hizmeti almanız gerektiğini vurgulamak için sunulmaktadır. Yatırım kararları kişisel durumunuz, risk toleransınız ve finansal hedefleriniz göz önünde bulundurularak dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir.

Bu içerik, okuyucuları piyasa trendleri ve sektörel gelişmeler hakkında bilgilendirmeyi amaçlar, ancak yesilhaber.com.tr ve editörleri bu içeriğin doğruluğu, eksiksizliği veya güvenilirliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Yazarlar ve yayıncılar, bu makalede sunulan bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek doğrudan veya dolaylı herhangi bir zarar veya kayıptan sorumlu tutulamaz.

Okuyucular, yatırım kararları almadan önce kendi araştırmalarını yapmalı ve bağımsız finansal danışmanlarla görüşmelidir. Burada bahsedilen hisse senetleri ve finansal ürünler hakkında alım-satım kararı almadan önce, ilgili finansal ürünlerin risklerini ve getiri potansiyellerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmeniz önemlidir.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.