Kalyon PV güneş enerjisi yatırımı Kalyon PV AR-GE merkezi Güneş enerjisinde yerlilik oranı

Kalyon PV, Türkiye’de güneş enerjisi teknolojileri alanında önemli adımlar atan öncü şirketlerden biri olarak, AR-GE çalışmalarına yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor.

Şirketin CEO’su Ersan Tüfekçi’nin verdiği bilgilere göre, Kalyon PV’nin AR-GE merkezine bugüne kadar 25 milyon dolar yatırım yapıldı.

AR-GE merkezinin rolü ve yatırımlar

AR-GE merkezi, güneş enerjisi teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik projelerle, maliyet optimizasyonu ve teknolojik dönüşüm sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüyor. Çin dışındaki dikey entegrasyon uygulanan nadir tesislerden biri olan Kalyon PV fabrikası, ham maddeden son ürüne kadar tüm üretim süreçlerini kendi bünyesinde gerçekleştiriyor. Bu kapsamda, merkezde 100’ün üzerinde mühendis istihdam ediliyor.

Tüfekçi, merkezin kuruluşundan bu yana 4 yıl içinde yaklaşık 25 milyon dolarlık bir yatırım yapıldığını ve bu yatırımın AR-GE harcamaları için kullanıldığını belirtti. “Ürünlerimizde yerlileştirme ve dışa bağımlılığı azaltma üzerine çalışıyoruz,” diyen Tüfekçi, ilk olarak kullanılan ingot denilen ham maddenin tohumlarının artık yerli olarak üretildiğini ve bu sayede Çin’e bağımlılığın azaldığını vurguladı.

Yerlilik oranları ve üretim kapasitesi

Kalyon PV güneş enerjisi yatırımı Kalyon PV AR-GE merkezi Güneş enerjisinde yerlilik oranı
Ersan Tüfekçi, CEO, Kalyon PV

Kalyon PV’nin yerlilik oranını yüzde 70’ten yüzde 90’a çıkarmasında AR-GE merkezinin büyük katkısı bulunuyor. Şirketin kuruluş amacı, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projesine ekipman sağlamak. Konya Karapınar’da kurulan dünyanın beşinci büyük, Avrupa’nın ise en büyük güneş enerjisi santrali için tedarik çalışmaları yürütüldü. Tüfekçi, bu projelerin yanı sıra geçen yıl ve bu yıl ihracat gerçekleştirdiklerini de belirtti. Özellikle ABD pazarındaki regülasyonlara uygun üretim yapabildiklerini ve Avrupa’da Çin ürünlerine uygulanan yaptırımların bulunmaması nedeniyle rekabetin daha zorlu olduğunu ifade etti.

Güneş panellerinde kalite ve dayanıklılık

Güneş panellerinin kalitesinin ve verimliliğinin uzun vadede önemli olduğunu belirten Tüfekçi, panellerin 30 yıllık bir süreç boyunca farklı hava koşullarına dayanıklılık gösterdiğini söyledi. “Panellerimiz, 25 milimetre büyüklüğündeki standart dolu testinin yanı sıra, 45 milimetrelik dolu testinden de başarıyla geçmiştir,” diye ekleyen Tüfekçi, bu panellerin yüksek ışınıma dayanım testlerinden de geçtiğini belirtti.

Kalyon PV güneş enerjisi yatırımı Kalyon PV AR-GE merkezi Güneş enerjisinde yerlilik oranıTarımda güneş enerjisi uygulamaları

Tarım alanında güneş enerjisi sistemlerinin kullanımı üzerine de çalışmalar yaptıklarını ifade eden Tüfekçi, bu projelere hem küresel hem de yerel boyutta katkı sağladıklarını belirtti. “Türkiye’de tarım GES uygulamaları devam ediyor. Yaklaşık 5 milyon avro bütçeli tarım uygulamalarıyla ilgili uluslararası bir projenin koordinatörlüğünü yapıyoruz,” dedi. İspanya, Fransa, Polonya gibi ülkelerde pilot uygulamalar gerçekleştirilecek ve Türkiye’de de bu uygulamalar hayata geçirilecek.

Kalyon PV, yerli üretim ve yenilikçi AR-GE çalışmalarıyla Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründe önemli bir rol üstlenmeye devam ediyor.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse “Türkiye’de güneş paneli üretici sayısı 37’nin üzerinde” başlıklı makalemizi de ziyaret ediniz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.