Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen Rüzgar Sektörü İstişare Toplantısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımıyla 10 Ocak 2025 tarihinde İstanbul Hilton Bomonti Hotel’de gerçekleştirildi.
Toplantıda yenilenebilir enerji sektörünün mevcut durumundan 2035 hedeflerine kadar uzanan geniş bir çerçeve ele alındı. Toplantıya, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya, TEİAŞ Genel Müdürü Orhan Kaldırım ve sektörün önemli yatırımcı ve sanayicileri katılım sağladı.
2035 hedefleri ve yeni projeler
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, toplantıda yaptığı konuşmada “Süper İzin Kanunu”nun tamamlanma aşamasında olduğunu, deniz üstü (offshore) rüzgar enerjisi projelerinin hız kazandığını ve yeni YEKA yarışmalarının yakın zamanda duyurulacağını belirtti. 2035 yılına kadar Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünün 120.000 MW’a çıkarılması ve toplamda 80 milyar dolar yatırım yapılması planlanıyor.
2024 yılı değerlendirmesi
TÜREB Başkanı İbrahim Erden, 2024 yılında gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi verdi:
- TÜREB, ABD, Almanya ve Azerbaycan gibi ülkelerde sektörü temsil etti.
- 7.000’den fazla katılımcının yer aldığı TÜREK 2024 etkinliği düzenlendi.
- 2028 WindEurope Yıllık Etkinliği’nin İstanbul’da yapılması için adaylık başvurusu yapıldı.
Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı kapsamında yerli kaynaklardan elektrik üretiminde %63 pay hedeflenirken, rüzgar enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 19.300 MW seviyesine çıkarılması amaçlanıyor.
2025 yılı beklentileri
2025 yılında sektörün ana odak noktaları şunlar olacak:
- Süper İzin Kanunu’nun uygulanması
- Yeni YEKA yarışmalarının duyurulması
- Depolamalı enerji projelerinde YEKDEM uygulamasının genişletilmesi
- Offshore projelerde somut adımlar atılması
TÜREB, bu istişare toplantısının sektörün geleceği için güçlü bir iş birliği ortamı oluşturacağına inanıyor. Yenilikçi projeler ve iş birlikleri sayesinde Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlanması hedefleniyor. TÜREB Başkanı Erden, toplantıya destek veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK gibi kurumlara teşekkür ederek sektöre hizmet etmeye devam edeceklerini vurguladı.
TÜREB Yönetim Kurulu Toplantısı
TÜREB, her ay düzenlediği Yönetim Kurulu Toplantısı’nı bu ay Sektör İstişare Toplantısı öncesinde Hilton Bomonti Hotel’de gerçekleştirdi. Toplantıda, son dönemde gerçekleştirilen etkinliklerin değerlendirilmesi, kurum ziyaretleri, yeni üyelik başvuruları ve yaklaşan Genel Kurul Toplantısı hazırlıkları gibi önemli gündem maddeleri ele alındı. Katılım gösteren tüm Yönetim Kurulu Üyelerine katkılarından dolayı teşekkür edildi.
İlgili Makaleler
- Türkiye Rüzgar Sektörü 2024: Yeni Yasalar, Depolama, İhracat
- TÜREK 2024’te Rüzgar Enerjisinde Yeni Hedefler Belirlendi
- Türkiye Denizüstü Rüzgar Enerjisi Potansiyeli ve Sanayi Envanteri