Türkiye denizüstü rüzgar enerjisi potansiyeli Denizüstü rüzgar sanayi envanteri DRES kurulu güç hedefi 2035

Türkiye’nin 75 bin megavat kurulu güç potansiyeli bulunan denizüstü rüzgar enerjisi için hazırlanan ilk sanayi envanteri tamamlandı.

Bu kapsamlı çalışma, ülkemizin denizüstü rüzgar enerjisindeki büyük potansiyelini ortaya koyuyor ve sanayi sektöründe önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA), Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) ve Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nin (GİSBİR) iş birliğiyle hazırlanan bu envanter, İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle tamamlandı. Bu çalışma, Türkiye’de denizüstü rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösterebilecek firmaların yetkinliklerini belgeleyerek bu alandaki sanayinin gelişimini desteklemeyi hedefliyor.

Türkiye’nin hedefi, potansiyelinin sadece 15’te biri

Türkiye denizüstü rüzgar enerjisi potansiyeli Denizüstü rüzgar sanayi envanteri DRES kurulu güç hedefi 2035
ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’nin denizüstü rüzgar enerjisinde büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Kalaycı, “Türkiye, karasal rüzgar enerjisinde 26 yılda 12 bin MW kurulu güce ulaştı ve bu yatırımlar, dünya sıralamasında ülkemizi beşinci sıraya taşıdı. Ancak denizüstü rüzgar enerjisinde henüz başlangıç noktasındayız,” dedi. Kalaycı, 2035 yılına kadar denizüstü rüzgâr enerjisinde 5 bin MW’lık bir kurulu güce ulaşılmasının planlandığını belirtti. Bu rakam, Türkiye’nin keşfedilmiş denizüstü rüzgar enerjisi potansiyelinin sadece 15’te birini oluşturuyor.

Türkiye sanayisi, DRES (Denizüstü Rüzgar Santrali) üretimine hazır

Sanayi envanteri çalışmaları kapsamında, deniz araştırmalarından rüzgar türbini üretimine kadar birçok farklı başlık altında onlarca firma ve kuruluşun bilgileri derlendi. Kalaycı, bu sürecin İzmir’de gerçekleştirilen bir lansman ile duyurulduğunu hatırlattı. İzmir, rüzgar enerjisi sanayisinde Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Şehir, Türkiye’deki üç türbin kanadı fabrikasının tamamına ve yedi kule fabrikasından dördüne ev sahipliği yapıyor.

Kalaycı ayrıca, Çandarlı Limanı ve geri besleme sahasının DRES üretimine odaklanmasının Türkiye’yi bu alanda dünya çapında bir üretim ve ihracat merkezi yapacağını ifade etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bu vizyonunu desteklediklerini belirtti.

Türkiye denizüstü rüzgar enerjisi potansiyeli Denizüstü rüzgar sanayi envanteri DRES kurulu güç hedefi 2035

Küresel rüzgar enerjisi piyasasında Türkiye’nin yeri

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) verilerine göre, dünya genelinde denizüstü rüzgar enerjisi kurulu gücü 2023 yılında 108 GW artarak 752 GW’a ulaştı. Bu artış, denizüstü rüzgâr enerjisinde kaydedilen en yüksek ikinci yıllık artış olarak kaydedildi. 2023 yılı sonunda, Asya ve Avrupa’daki denizüstü rüzgâr enerjisi kurulu güçleri sırasıyla 41 GW ve 34 GW olarak belirlendi. Çin ise, 2023 yılında DRES kurulu gücünü 63 GW artırarak dünya lideri konumunu korudu.

Denizüstü rüzgar enerjisinin Türkiye için stratejik önemi

Denizüstü rüzgar enerjisi (DRES), başta kuzey Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok gelişmiş ülkede sürdürülebilir enerji üretimi için uzun süredir kullanılıyor. DRES, sadece enerji üretimi için değil, aynı zamanda ülkelerin deniz yetki alanları ve münhasır ekonomik bölgelerinin sınırlarını belirlemeleri için de stratejik bir önem taşıyor. Türkiye’nin tersane sektöründeki ileri düzeyi, DRES alanında yerli üretim imkanlarını artırarak ithalata olan bağımlılığı azaltma potansiyeline sahip.

DRES santralleri, karasal rüzgar santrallerine kıyasla on kat daha fazla istihdam sağlayabiliyor ve pek çok sektöre sipariş veren büyük bir mekanizmayı içinde barındırıyor. Türkiye, denizüstü rüzgar enerjisindeki bu potansiyeli değerlendirme yolunda önemli adımlar atıyor.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse “Türkiye Rüzgar Sektörü 2024 İlk Yarı Değerlendirme Toplantısı: Yeni yasalar ve enerji depolama vurgusu” başlıklı makalemizi de ziyaret ediniz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.