Avrupa, 2030 yılına kadar yenilenebilir hidrojen üretimini 10 milyon ton ile sınırlı tutmayı planlıyor; ancak mevcut gelişme hızına göre bu kapasite sadece 1GW olacak.
Bu durum, beklenen taleple karşılaştırıldığında büyük bir açık oluşturuyor. Bu makalede yer alan bilgiler Hydrogen Europe‘un yapmış olduğu öngörülere ve yayınlanan makalesine dayanmaktadır.
2030 hedefleri ve beklenen sonuçlar
Avrupa Komisyonu, 2030 yılına kadar 10 milyon ton yenilenebilir hidrojen üretimi ve aynı miktarda ithalat yapılmasını öneriyor. Ancak, şu anki eğilimler göz önünde bulundurulduğunda, Avrupa’nın temiz hidrojen arzının 2030 yılına kadar yaklaşık 170 GW ve 20 MtH2’ye ulaşması bekleniyor. Yenilenebilir hidrojen üretimi ve 40 GW’lık elektrolizör kapasitesi için belirlenen ana hedeflere ulaşılması için çeşitli stratejiler geliştiriliyor
Mevcut üretim kapasitesi ve büyüme oranları
Hidrojen Avrupa’nın tahminlerine göre, duyurulan Avrupa temiz çelik, amonyak, rafineri veya e-yakıt projeleri için 2030 yılına kadar yılda 7.1 milyon tonluk bir talep bekleniyor. Ancak, İngiltere’nin 2030 yılına kadar hazırlık aşamasında 800,000 tonluk mavi hidrojen üretim kapasitesi bulunmasına rağmen, bu kapasitenin zamanında geliştirilip geliştirilmeyeceği belirsiz.
Gerekli Yenilenebilir Enerji Üretimi
2030 yılına kadar yenilenebilir hidrojen üretimi için gerekli olan ek yenilenebilir enerji üretiminin, 2019 yılındaki toplam AB yenilenebilir enerji üretiminin yarısından fazla olacağı, yani 477 TWh olacağı tahmin ediliyor. REPowerEU planı, “hidrojen hızlandırıcısı” ile 10 milyon tonluk yerli yenilenebilir hidrojen üretimi ve 2030 yılına kadar 10 milyon tonluk yenilenebilir hidrojen ithalatını hedefliyor.
Projelerdeki gecikmeler ve iptaller
Avrupa’daki yeşil hidrojen projelerinin büyüklüğü ve sayısı artıyor olsa da, birçok proje gecikmeler ve iptallerle karşı karşıya. Proje gecikmelerinin nedenleri arasında düzenleyici belirsizlikler ve finansmana erişim zorlukları yer alıyor.
Elektrolizör üretimi ve ithalat gereksinimi
Avrupa’nın şu anda yıllık 3.9GW elektrolizör üretim kapasitesi bulunuyor. Ancak, yedi yıl içinde yalnızca 23.4GW elektrolizör kapasitesi sağlayabileceği için, elektrolizör üretim kapasitesinin her yıl %40 artması gerekiyor; aksi takdirde Avrupa, ithal ekipmana bağımlı hale gelebilir.
Avrupa ülkeleri arasında yeşil hidrojen gelişimi
İspanya, Avrupa’daki yeşil hidrojen proje havuzunu 21.6GW kapasite ile 141 duyurulan tesisle domine ediyor. İskandinav ülkeleri, uygun maliyetli ve düşük karbonlu şebeke elektriği ve yerel alıcıların ödeme istekliliği nedeniyle öncü konumda bulunuyor.