brics nukleer enerji toplantısı çin 2025 çin yerli reaktör yatırımı hualong one brics ülkeleri nükleer iş birliği stratejisi

27 milyar dolarlık nükleer yatırım kararıyla Çin, BRICS hattında reaktör ivmesini artırdı. Çin’de düzenlenen ilk BRICS Nükleer Paneli’nde Rosatom, CNNC ve diğer üyeler enerji güvenliği, genç uzman desteği ve ortak üretim vurgusu yaptı.

Çin 2030’a kadar nükleer liderliği hedefliyor

Çin Devlet Konseyi, toplam 27 milyar dolar değerinde 10 yeni nükleer reaktör inşaatına onay verdi. Projeler, çoğu aktif durumda olan beş santralin genişletilmesini kapsıyor. Fangchenggang, Haiyang, Sanmen, Taishan ve Xiapu’daki bu santraller, yeni ünitelerle kapasite artıracak ve tamamen yerli tasarımla inşa edilecek.

Bu yeni ünitelerin sekizi Çin’in geliştirdiği Hualong One, ikisi ise Amerikan teknolojisine benzer şekilde tasarlanan CAP1000 tipi olacak. Çin böylece, dışa bağımlılığı azaltarak ihracata dayalı reaktör üretimini artırmayı hedefliyor.


2024 sonu itibarıyla Çin’de 57 reaktör aktif, toplam kurulu güç 60 GW’a yaklaşıyor. Bu ivme sürerse Çin, 2030 itibarıyla ABD ve Fransa’yı geçerek nükleer kapasite liderliğine yerleşecek. 2024’te Çin’in toplam elektrik üretiminin yaklaşık %5’i nükleerden gelirken, bu oran 2040’a kadar %10’a çıkarılmak isteniyor.

brics nukleer enerji toplantısı çin 2025 brics ülkeleri nükleer iş birliği stratejisi çin yerli reaktör yatırımı hualong one
BRICS Nükleer Platformu’nun Çin’de düzenlenen ilk uzman panelinden bir kare – CIENPI 2025

BRICS Nükleer Platformu Çin’de ilk kez bir araya geldi

Çin’in yatırım kararından günler sonra, ülkenin ev sahipliğinde CIENPI 2025 fuarı kapsamında BRICS Nükleer Platformu ilk uzman panelini topladı. Toplantıya Çin, Rusya, Brezilya, Güney Afrika, İran gibi ülkelerin enerji otoriteleri ve Rosatom, CNNC, NECSA, ABDAN, NPPA gibi büyük nükleer kurumlar katıldı.

Panelde nükleer kaynakların stratejik kullanımı, toplumda kabul süreci, genç uzman eksikliği ve ortak teknoloji üretimi gibi konular masaya yatırıldı. Ayrıca ASEAN Enerji Merkezi ve Dünya Nükleer Birliği gibi gözlemci yapılar da panelde yer aldı.

Rosatom ve CNNC ortak üretim ve bilgi paylaşımına odaklandı

Rosatom Doğu Asya Genel Müdürü Artem Goncharuk, “Genç uzmanların deneyimli aktörlerle eğitilmesi sadece teknoloji değil, zihinsel altyapının da paylaşımı anlamına geliyor” dedi. Çinli CNNC yetkilileri ise reaktör ekipmanlarında %100 yerli üretime ulaşıldığını, Hualong One reaktörlerinin Pakistan ve Arjantin gibi ülkelere ihraç edildiğini, ortak pazar planlamalarının sürdüğünü aktardı.

BRICS’in nükleer hattı genişliyor

BRICS Nükleer Platformu, 2025 yılı boyunca sektörün farklı noktalarında uzman düzeyinde yan etkinlikler planlıyor. Bir sonraki panel 21 Mayıs’ta Brezilya’da, NT2E (Nükleer Ticaret ve Teknoloji Borsası) konferansı kapsamında yapılacak.

Platformun amacı, BRICS merkezli nükleer firmalar için bilgi paylaşımını ve iş birliğini artırmak, nükleer enerjiyi sadece elektrik üretimi değil aynı zamanda çevresel çözümler, sağlık ve araştırma gibi alanlarda da entegre bir stratejiyle ele almak.

Akkuyu gibi projeler bu tabloya nasıl oturuyor?

Türkiye’nin Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Rosatom’un hem yatırımcısı hem işletmecisi olduğu BRICS dışı ama BRICS’le çalışan bir örnek. Akkuyu sahası bu iş birliklerinin sahaya yansımış halini temsil ediyor. Türkiye BRICS üyesi olmasa da, bu ülkelerle nükleer iş birliklerinde fiilen sahada yer alıyor.

Yükselen bu iş birlikleri, nükleer enerjinin sadece elektrik değil, diplomasi, istihdam ve sanayi derinliğiyle de değerlendirildiği bir döneme işaret ediyor. Yeşil dönüşüm yalnızca rüzgar ve güneşten ibaret değil; diplomasiyle desteklenen reaktör de bu dönüşümün parçası.

Sizce BRICS ülkelerinin nükleer alanda kurduğu bu yeni masa, küresel enerji dengelerini nasıl etkiler? Görüşlerinizi bizimle paylaşın.

İlgili Haberler

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yeşil Haber (@yesilhabernet)


Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz