Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bugün dünya nüfusunun en az yarısının temel sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamadığını, sağlık hizmetlerinin eksik kaldığını ve önlenebilir hastalıklardan ölüm oranlarının önemli bir sorun olarak kalmaya devam ettiğini bildiriyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı kırsal yörelerde yaşayanların sağlık koşullarının iyileştirilmesi konusunda önemli bir adım olarak görülüyor. Şehir hayatından uzakta kırsal yörelerde ve köylerde yaşayanların karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunların başında yeterli ve uygun sağlık hizmetlerinden yararlanamamak geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, sorun kompleks bir nitelik taşıyor olsa da güvenilir, maliyet etkin yenilenebilir enerji gücünün bu konuda çok açık bir fırsat sunduğuna işaret ediyor. Veriler en az 1 milyar ya da biraz üzerinde bir nüfusun hala güvenilir enerjiye erişim şansı olmadan yaşamını sürdürdüğünü gösteriyor.

İyi tasarlanmış yenilenebilir enerji çözümleri sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada birçok sosyo ekonomik fayda üretebiliyor.

KONFERANS 2 KASIM’DA SİNGAPUR’DA

Yenilebilir enerji konusunda en önemli kurumlardan biri olan Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından Singapur Uluslararası Enerji Haftası kapsamında düzenlenen Sağlık Hizmetleri için Yenilenebilir Enerji Çözümleri konferansı öncelikle bu potansiyeli keşfe çıkacak. Alanında ilk örnek olarak gerçekleşecek bu konferans, enerji ve sağlık alanlarında yenilebilir enerji kaynaklarının merkezden kırsala hızlı bir şekilde ulaştırılmasını sağlayarak daha iyi sağlık hizmetleri üretilmesi konusunda anlamlı yol ve yöntemler geliştirme çabaları arasında bir köprü kurmayı hedefliyor.

Verilen bilgiye göre, konferans sağlık ve enerji ilişkisini analiz ederek eyleme dönüştürülebilir sonuçlar üretmeyi teşvik etme yollarını arayacak. Ayrıca enerji ve sağlık otoriteleri arasındaki işbirliğini güçlendirmeye ve uygun finansman modelleri geliştirilmesine odaklanacak.

IRENA’ya göre yenilenebilir enerji konusunda tüm dünya çapında artan bir ivme gözleniyor. Giderek düşen maliyetlerin de olumlu katkısıyla teknoloji ve iş modelleri konusundaki inovasyonlar Asya, Afrika ve Latin Amerika’da yenilebilir enerji girişimlerinin hızla artışını destekliyor.

133 MİLYON İNSANA ŞEBEKE DIŞI ENERJİ

2018 yılı başlarında IRENA tarafından yayınlanan Şebeke Dışı Yenilenebilir Enerji çözümleri başlıklı rapor 2011 yılından bu yana merkezi şebekeden bağımsız yenilenebilir enerji çözümlerinin 6 kata varan bir artış gösterdiğini ve bugün 133 milyon insana hizmet verebilir aşamaya geldiğine işaret ediyor.

Yenilenebilir enerjideki bu büyüme enerji yoksulluğunu ortadan kaldırmayı ve sürdürülebilir kalkınmaya ulaşma fırsatlarını daha da iyileştirmeyi hedefleyen global çabalara önemli bir katkı yapıyor. Daha istikrarlı ve güvenilir elektrik hizmeti istihdam yaratma, eğitim hizmetlerini geliştirme ve yoksulluğu azaltma başta olmak üzere bir dizi sosyo ekonomik fayda üretiyor.

Uzmanlar yenilenebilir enerjinin sağlık hizmetlerinde daha iyi sonuçlara ulaşmadaki katkısının dikkat çekici olduğuna işaret ediyor. Aydınlatma, ısıtma ve soğutma gibi gerekliliklerin yanı sıra sağlık hizmetlerinde kullanılan ve enerji gerektiren bir dizi sağlık aletlerine elektrik kaynağı sağlamak suretiyle yenilenebilir enerji daha iyi bir sağlık hizmetleri altyapısı kurmada önemli bir rol üstlenecek. Ayrıca yeterli elektrik kaynağı olmadan sağlık hizmeti sunan sağlık kuruluşlarının dünya çapında en az 1 milyar insanın hayat kalitesini artırması konusunda merkezi bir rol oynayacağı görüşü savunuluyor.

AŞILARIN VE ANTİBİYOTİKLERİN KORUNMASI

Dünya Sağlık Örgütü, aşıların uygun ısılarda korunması için aşı soğutucu kapasitesinin 2025 yılına kadar 8 kat artırılması gereğine işaret ediyor. Ayrıca güneş enerjisiyle çalışan soğutucular gibi yenilikçi teknolojilerin sağlık hizmetlerini dramatik olarak iyileştireceği ve uygun derecelerde muhafaza edilmediği takdirde etkilerini kaybedecek hayat kurtarıcı aşı ve antibiyotiklerin doğru ısılarda korunmasına daha fazla olanak yaratacağı vurgulanıyor.

Uzmanlar bağımsız yenilenebilir enerji girişimlerinin gelecek yıllarda milyonlarca insanın hayatını kurtarabileceğine inanıyor. 2 Kasım’da başlayacak konferans sağlık ve enerji topluluklarını bir araya getirmek suretiyle aralarında maksimum bir sinerjinin doğması ve gelecek planlarının bu sinerji doğrultusunda yapılması konusunda önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Konferansa katılım ücretsiz olacak.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.