Güriş Holding tarafından inşa edilen Kosova’nın ilk rüzgar enerji santrali Kitka görkemli bir törenle açıldı. Törene GÜRİŞ Holding Kurucu Başkanı İdris Yamantürk, Kosova Başbakan Yardımcısı Enver Hoxhaj, Kosova Çevre Bakanı Fatmir Matoshi, Amerika Büyükelçiği Temsilcisi Lori Michaelson veTürkiye Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç katıldı.

Güriş Holding Kurucu Başkanı İdris Yamantürk, yaptığı konuşmasında, “Kosova Hükümeti, Türkiye ve General Electric gibi dev bir firmayı bize partner olmasını sağlayan Amerika bu projenin arkasındadır. Ben Mühendisim bir heykeltraş veya bir ressam eserinden ne kadar cok övünürse bende bitirdiğimiz eserlerdeno kadar çok övünç duyuyorum. GÜRİŞ’in birçok memlekette 160’ı aşkın eseri vardır.

Burada olduğu gibi herşeyin en kalitesini seçerek yaptık. Bugün enerjinin yanında bütün dünyaya kaliteli mal satıyoruz. Örneğin Amerika ve Avrupa’nın gelişmiş sanayicilerine çelik satıyoruz. Yenilebilir enerji konusunda gerek Türkiye gerek dünyada faaliyetlerimize devam edeceğiz”dedi.

HAVA KİRLİLİĞİNE ÇÖZÜM

Kosova Başbakan Yardımcısı Enver Hoxhaj da yaptığı konuşmada Kitka Rüzgar Santrali’nin modern bir Kosova’nın neye benzemesi gerektiği konusunda en iyi örneği oluşturduğunu belirterek, Güriş Holding yetkililerine yaptıkları bu yatırım için teşekkürlerini iletti.

Türkiye Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç ise rüzgar enerjisine yapılmış bu yatırımın Kosova’nın yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla miktarda enerji üretme çabalarına katkı sağlayacağına inanıyor, ayrıca temiz enerji üretimine geçişin ülkenin hava kirliliği sorununun azaltılmasına yardımcı olacak önemli bir adım olacağına inanıyoruz” dedi.

Kosova Çevre ve Alan Planlama Bakanı Fatmir Matoshi ise, “Bu tür yatırımcıların Kosova’da her zaman bir yeri vardır. Çevre ve Alan Planlama Bakanlığı, yenilenebilir enerji için çevrenin ve doğal kaynakların korunması dengesini koruyacak ve böylelikle bu tür yatırımcılarla Kosova’da yenilenebilir enerjinin yüzde 25’ini sağlayacağız’’ dedi.

12 YILLIK FİYAT VE SATIŞ GARANTİSİ

Güriş Holding’in Kosova’daki şirketi Air Energy tarafından işletilecek Kitka Rüzgar Enerji Santrali’nin yılda yaklaşık 95.6 milyon kilovatsaat elektrik üretmesi öngörülüyor. Air Energy ile Kosova’nın elektrik sistemi operatörü KOSTT arasında yapılan anlaşmaya göre, Kitka RES’in üreteceği elektrik 12 yıl boyunca satın alınacak. 9 Adet GE 3,6 MW (110 metre kule yüksekliği ve 137 metre rotor çapı) türbinden oluşan santral 11 Ekim 2018 tarihinde anlaşma çerçevesinde ticari elektrik üretimine başladı.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.