Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) grubu tarafından TBMM Başkanlığına sunulan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 26 Şubat 2020 günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan komisyon görüşmelerinde yaptığı açıklamalarda kanun teklifi içindeki hükümlerin bir kısmının 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu bir kısmının ise 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun içinde halihazırda bulunduğunu yalnızca iki ana hususta değişiklik getirildiğini ifade etti.
Abdullah Tancan bunlardan ilkinin bundan sonraki YEKA yarışmalarının TL olarak yapılabilmesi, bunun sonucu olarak da yarışma şartnamesinde ilan etmek üzere bir eskalasyon belirlenmesi olduğunu söyledi.
TL’YE GEÇİŞİN GEREKÇESİ DÖVİZDEKİ ANİ ARTIŞ
Tancan ikinci önemli değişikliğin ise YEKA alanı olarak belirlenmiş bölgelerde üç yıl içinde kamulaştırma yapılmadığı takdirde, buna dair şerhin hükümsüz kalması olduğunu belirtti.
Bakan Yardımcısı Tancan milletvekillerinin sorusu üzerine TL’ye geçiş gerekçesi olarak 2018 yılında dövizdeki ani artışlar nedeni ile elektrik tüketicilerinin maliyetleri üzerinde öngörülemeyen düzeyde büyük artış olduğunu, TL’ye geçiş ile bunun ortadan kalkacağını, bununla birlikte döviz ile sağlanan mevcut haklarda değişiklik olmayacağını söyledi.
AK Parti Denizli milletvekili Nilgün Ök ise görüşmelerde, kanun teklifine eklenen yenilenebilir enerji tarifesi oluşturma maddesi sayesinde EPDK’ya farklı fiyat belirleme yetkisi verildiğini ifade ederken, kurum tarafından belirlenecek yeşil enerji fiyatının normal fiyattan farklı olabileceğini bu farktan elde edilecek gelirlerin de YEKDEM kapsamında değerlendirilip kullanabilmesinin önünün açılacağını söyledi.