Türkiye’nin öncü bankası Yapı Kredi (IST: YKBNK), 2030 yılına kadar net sıfır karbon hedeflerine ulaşma yolunda SBTi onayını aldı
Yapı Kredi, sürdürülebilirlik alanındaki taahhütlerini güçlendirdi.
2030 yılına kadar kapsam 1 ve 2 sera gazı emisyonlarını ve kapsam 3 finanse edilen kredi portföyü kaynaklı emisyonlarını azaltmaya yönelik hedeflerini Bilim Temelli Hedefler Girişimi (SBTi) tarafından onaylattı. Bu doğrulamayla Yapı Kredi, Türkiye’de SBTi onayını alan ilk büyük ölçekli özel banka olarak bir ilke imza attı. Banka ayrıca yüzde 29 ile en geniş kapsamlı kredi portföyü hedefi belirleyerek, Türk bankaları arasında sürdürülebilirlik taahhüdü konusunda da öncülük ediyor.
Sürdürülebilir dönüşümde lider banka
Koç Holding tarafından başlatılan Karbon Dönüşüm Programı çerçevesinde, 2021 yılında Yapı Kredi’nin gerçekleştirdiği ölçümleme ve modelleme çalışmaları sonucunda sürdürülebilirlik hedefleri belirlendi. SBTi tarafından onaylanan bu hedeflerle Yapı Kredi, karbon emisyonlarını azaltma konusunda ciddi adımlar atmayı taahhüt ediyor. Bu hedefler, Paris Anlaşması’na uyumlu olarak belirlenmiş ve bilimsel temele dayandırılmıştır.
Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, sürdürülebilir bir gelecek için sorumluluk almaya devam ettiklerini belirterek, “Net sıfır karbon hedeflerimiz doğrultusunda kredi ve yatırım portföyümüzü uyumlulaştırırken, iş dünyasını da düşük karbonlu geçişe teşvik edeceğiz. 2030 yılına kadar finansal emisyonlarımızı büyük oranda azaltmayı hedefliyoruz,” dedi.
SBTi nedir?
Bilim Temelli Hedefler Girişimi (Science Based Targets initiative – SBTi), şirketlerin sera gazı emisyonlarını bilime dayalı hedeflerle azaltmalarına olanak tanıyan uluslararası bir platformdur. SBTi, 2015 yılında Karbon Saydamlık Projesi (CDP), Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact), Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ve Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından kuruldu. Şirketlere iklim krizinin etkilerini azaltmak için yol gösterici standartlar sunan SBTi, aynı zamanda bu hedeflerin bağımsız olarak doğrulanmasını sağlar.
Yapı Kredi’nin hedefleri
Yapı Kredi, SBTi doğrulaması ile kapsam 1, 2 ve 3 sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerine ulaşmayı taahhüt ediyor. Banka, 2021 yılında kapsam 1 + 2 + 3 portföy sıcaklık skorunu 3,2°C’den 2026 yılına kadar 2,75°C’ye düşürmeyi hedefliyor. Bu hedefler, bankanın finansal operasyonları ile çevresel sorumluluklarını dengeli bir şekilde yürüttüğünü gösteriyor.
İklim değişikliği ile mücadelede kararlı adımlar
Yapı Kredi, iklim değişikliği ile mücadelede daha iddialı adımlar atmayı planlıyor. Banka, kredi ve yatırım portföylerini net sıfır hedefleri ile uyumlu hale getirmek için şirketlerle aktif iş birliği yapıyor. Ayrıca, düşük karbonlu ekonomiye geçişte öncü rol oynamayı sürdürüyor.
Bu kapsamda Yapı Kredi, finansal emisyonlarını 2030 yılına kadar büyük ölçüde azaltmayı ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı hedefliyor. Bankanın aldığı bu onay, çevresel taahhütlerinin sağlam ve bilime dayalı olduğunu kanıtlıyor.
Renault Emblème, hidrojen ve elektrikli çift enerji sistemiyle 1.000 km menzil sunan, sürdürülebilirlik odaklı konsept aile aracı olarak dikkat çekiyor.
Renault Emblème, hidrojen ve elektrikli çift enerji sistemiyle 1.000 km menzil sunan, sürdürülebilirlik odaklı konsept aile aracı olarak dikkat çekiyor.