Üniversiteler yenilenebilir enerji projeleri Güneş enerjisi ile elektrik üretimi Rüzgar enerjisi kullanımı üniversiteler

Türkiye’deki birçok üniversite, enerji ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamaya başladı.

Kampüs içindeki arazilere, bina çatılarına ve otopark alanlarına yerleştirilen güneş enerjisi sistemleri sayesinde üniversiteler, elektrik ihtiyaçlarının önemli bir kısmını güneş enerjisinden sağlıyor. Bu uygulama, hem çevre dostu hem de enerji maliyetlerini düşüren bir yöntem olarak öne çıkıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin güneş enerjisi projeleri

Dokuz Eylül Üniversitesi, farklı kampüslerde çatı, otopark ve arazilerde kurulu toplam 160 bin metrekarelik güneş enerjisi sistemleriyle yılda 25 milyon kilovat saat elektrik üretiyor. Üniversite, bu üretimle ihtiyaç duyduğu elektriğin yüzde 70’ini güneş enerjisinden karşılayarak önemli bir tasarruf sağlıyor.

Harran Üniversitesi’nin enerji başarısı

Harran Üniversitesi, Osmanbey Yerleşkesinde kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yıllık 9 gigawatt elektrik üretim kapasitesine ulaşmış durumda. Bu üretim, üniversitenin Tıp Fakültesi Hastanesinin enerji ihtiyacının tamamını karşılıyor.

İnönü Üniversitesi’nin güneş enerjisi santrali

Malatya’da yer alan İnönü Üniversitesi, merkez kampüsünde 2015 yılından bu yana faaliyette olan güneş enerjisi santrali ile yılda ortalama 8.7 milyon kilovat saat elektrik üretiyor. Bu üretim, Turgut Özal Tıp Merkezinin elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor.

Üniversiteler yenilenebilir enerji projeleri Güneş enerjisi ile elektrik üretimi Rüzgar enerjisi kullanımı üniversitelerYenilenebilir enerji kullanan diğer üniversiteler

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, 2024 Mart itibarıyla güneş enerjisi ile elektrik üretimine başlamış olup, binaların çatılarına ve otopark alanlarına kurulan sistemler sayesinde yıllık 2.1 milyon kilovat elektrik üretmeyi hedefliyor. Bayburt Üniversitesi ise 20 bin metrekare alana kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yıllık 1.75 milyon kilovat elektrik üretimi yaparak, ihtiyacının yüzde 60’ını karşılıyor.

ODTÜ ve diğer üniversitelerin güneş enerjisi projeleri

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Ayaslı Araştırma Merkezi çatısına kurduğu 50 kilovat saat gücündeki güneş enerjisi sistemi ile binanın enerji ihtiyacının tamamını karşılıyor. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ise hizmet binasının çatısına kurduğu sistemle yılda 270 megavat elektrik üretmeyi hedefliyor. Selçuk Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi de benzer şekilde güneş enerjisi kullanarak elektrik ihtiyaçlarını karşılıyor.

Boğaziçi Üniversitesi rüzgar enerjisiyle elektrik üretiyor

Boğaziçi Üniversitesi, Kilyos Sarıtepe Kampüsünde kurduğu rüzgar enerji santrali ile kampüsün elektrik ihtiyacının tamamını karşılıyor ve üretimin fazlasını diğer kampüslere transfer ederek toplam ihtiyacın yüzde 9’unu karşılıyor.

Diğer önemli projeler ve yenilikler

Sabancı Üniversitesi, güneş enerjisi sistemleriyle ürettiği elektrikle ihtiyacının yüzde 60’ını karşılıyor. Başkent Üniversitesi ise Türkiye’nin en büyük “carport” tipi güneş enerjisi santraline sahip olup, elektrikli araç şarj istasyonları da bulunuyor. Hasan Kalyoncu Üniversitesi, kurduğu sistemlerle enerji ihtiyacının yüzde 51’ini karşılayıp, fazlasını satıyor. Marmara Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi de yenilenebilir enerji projeleriyle öne çıkıyor.

İHA ile GES arıza tespiti

İstanbul Teknik Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve İstanbul Topkapı Üniversitesi ortak projeleriyle, güneş enerjisi sistemlerinde yaşanan arızaların anlık tespitini yaparak enerji verimliliğini artırmayı hedefliyor. Bu projede, termal kameralarla donatılmış İHA’lar kullanılarak güneş enerjisi sistemleri haritalanıyor ve verimlilik analizi yapılıyor.

Türkiye’deki üniversitelerin yenilenebilir enerji kullanımındaki bu gelişmeler, hem çevre dostu enerji üretimini teşvik ediyor hem de üniversitelerin enerji maliyetlerini azaltıyor. Bu projelerin daha da yaygınlaşması bekleniyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.