Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, dünyadaki enerji gelişmelerini dikkate alarak, Türkiye’nin kaynaklarını ve ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ETKB 2024-2028 Stratejik Planı’nı yayımladı.
Bu plan, enerji arz güvenliği, dışa bağımlılığın azaltılması, karbon nötr hedefleri ve yerli teknolojilerin desteklenmesini kapsayan geniş bir yol haritası sunuyor.
Yerli enerji üretim kapasitesini artırma hedefleri
2028 yılına kadar Türkiye’nin elektrik üretiminde yerli kaynakların payının %63’e çıkarılması hedeflenmekte.
- Yerli kaynaklardan üretilen elektrik enerjisinin yıllık 270 milyar kilovatsaat seviyesine ulaşması,
- Güneş enerjisi kurulu gücünün 33.100 megavat, rüzgar enerjisi kurulu gücünün 19.300 megavata çıkarılması,
- 4.800 megavatlık nükleer enerji kapasitesinin devreye alınması planlanıyor.
Sürdürülebilir enerji arz güvenliği sağlanması
Stratejik Plan kapsamında, enerji arz güvenliğinin sağlanması için yerli enerji kaynaklarına öncelik verilmekte ve enerji altyapısının güçlendirilmesi planlanıyor. Elektrik şebekesinin güçlendirilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına entegrasyon için şebeke esnekliğinin artırılması öngörülüyor. Bu hedefler, güvenilir ve sürdürülebilir bir enerji arzı sağlamayı amaçlıyor.
Karbon nötr bir gelecek için net sıfır odaklı dönüşüm
Net sıfır karbon hedefi doğrultusunda Türkiye’nin enerji sektöründeki karbon yoğunluğunun azaltılması öncelik taşımaktadır. Bu amaçla:
- Elektrikli araç dönüşümüne destek sağlanacak, bu doğrultuda güçlü bir altyapı kurulacak,
- Yeşil hidrojen ve yenilenebilir gaz değer zinciri geliştirilerek bu kaynakların kullanım oranı artırılacak,
- Enerji verimliliği projelerine hız verilecek.
Katma değerli ve sürdürülebilir madencilik
Türkiye’nin maden potansiyelinin çevreye duyarlı ve güvenli bir şekilde ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Özellikle kritik minerallerin ekonomiye katkı sağlaması için yerli üretime önem verilecek, iş sağlığı ve güvenliği kültürü yaygınlaştırılacaktır. Yerli madenlerin, uluslararası standartlara uygun şekilde işlenmesi ve katma değer yaratacak şekilde ekonomiye kazandırılması sağlanacak.
Enerji ve maden piyasalarının küresel entegrasyonu
Enerji ve maden piyasalarının küresel pazarlara entegrasyonuyla, ticaret hacmi artırılacak ve uluslararası yatırım ortamı güçlendirilecek. Bu adımlar, Türkiye’nin enerji ve maden sektörlerinin uluslararası etkinliğini artırarak ekonomik büyümeye katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Yerli teknoloji geliştirme ve AR-GE yatırımları
Stratejik Plan, yerli teknoloji geliştirme ve AR-GE çalışmalarını artırarak enerji bağımsızlığına katkıda bulunmayı hedefliyor.. Enerji sektöründe kullanılan teknoloji ve ekipmanların yerlileştirilmesi, enerji sektöründeki dışa bağımlılığı azaltacaktır. Ayrıca, dijital dönüşüm ve siber güvenlik alanlarında kurumsal altyapının güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Bakanlığın kurumsal altyapısının güçlendirilmesi
Plan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kurumsal kapasitesini geliştirmeyi hedefleniyor. Bu çerçevede dijital dönüşüm projeleri hızlandırılacak ve bağlı kurumların yönetim kapasiteleri artırılacaktır. Bu adımlar, Bakanlığın hem ulusal hem de uluslararası düzeyde daha etkin bir enerji yönetimi sağlamasına katkı sunacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomi hedeflerine ulaşmasında önemli bir yol haritası sunuyor. Bu plan, hem enerji bağımsızlığını sağlamayı hem de çevresel sürdürülebilirliği desteklemeyi amaçlayarak Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlayacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı’nı indirmek için tıklayınız.
Bu makalemiz ilginizi çektiyse “Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan HIT-30 Programı ve yeni teşvikler” başlıklı makalemizi de ziyaret ediniz.
Bu makalemiz ilginizi çektiyse “Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) Stratejisi (2024 – 2028)” başlıklı makalemizi de ziyaret ediniz.
Bu gönderiyi Instagram’da gör