Rüzgar enerjisinde rekor üretim

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı (ETKB) Fatih Dönmez, rüzgardan elektrik üretiminin ocak ayında tarihte ilk defa aylık bazda yüzde 10’u geçtiğini bildirdi.

Bakan Fatih Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “2021’de de rüzgarımız rekorlarla esiyor. Rüzgardan elektrik üretimi tarihte ilk defa aylık bazda yüzde 10’u geçti. Ocakta ürettiğimiz elektriğin yüzde 10,7’sini Anadolu’nun serin rüzgarlarından elde ettik.” dedi.

Türkiye’nin elektrik üretim portföyünde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı 49 bin MW seviyesinde bulunuyor.

rüzgar türbin kanadı

YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR İÇİNDE EN BÜYÜK PAYA SAHİP

Türkiye’nin ocak ayı itibarıyla rüzgarda kurulu kapasitesi 9 bin 7 MW olarak kayıtlara geçmişti. Verilere göre, Türkiye’de aktif şekilde 3 bin 579 rüzgar türbini faaliyet gösteriyor. Her 5 MW türbin       5 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Türbinler rüzgar hızı 3 metre / saniye olduğunda devreye giriyor. Hız 25 metre / saniyenin üzerine çıktığında çalışmayı durdurarak kendini korumaya alıyor.

Rüzgar türbinleri yaklaşık 8 bin parçadan oluşuyor. Rüzgar türbinlerinin elektrik üretimine başlaması için ortalama 5 yıl gerekiyor. Kule, kanat ve nasellerin montajı 1.000 tonluk vinçler kullanılarak gerçekleştiriliyor.

rüzgar türbin kulesi

Rüzgar türbinlerinin kanat uzunluğu 80 metre ve kule uzunluğu 120 metre. Türbinler yaklaşık 20-30 metre derinliğinde kazılan temeller üzerine dikiliyor.

Bu haber ilginizi çektiyse rüzgardan elektrik üretimi 24 Ocak’ta rekor kırdı haberi de ilginizi çekebilir.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.